Zodra je kinderen krijgt ontkom je er niet aan: luiers. 60 jaar geleden alleen het domein van de moeders nu zijn luiers ook extreem populair onder vaders (Bewijs: de #smelfie). Echte mannen verwisselen luiers. De luiers van toen zijn tegenwoordig een echt stukje high tech product. Ze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende vormen, maten, merken en soorten. Maar hoe zie je door de bomen het bos nog? Wees niet bang wij hebben namelijk speciaal voor jou deze luiergids gemaakt.

In deze handige luiergids vind je namelijk alles wat je maar wilt weten over luiers. Van hoe je een luier verschoont tot het tegengaan van luieruitslag en van de beste bespaartips tot de leukste luiertaarten. Welkom in de wereld van luiers!

Maar eerst een paar handige weetjes voor dat wij er helemaal induiken:

 1. Een kind gebruikt naar schatting ergens tussen de 5000 en 7500 luiers tot het zindelijk is.
 2. Luiers zijn de nummer 3 items op de banden van elk afvalverwerkingsbedrijf achter kranten en drank verpakkingen.
 3. Luiers zijn 2% van al ons afval.
 4. Wij produceren bijna 150 miljoen kilo luierafval per jaar met onze 560.000 baby’s.
 5. Een Nederlands gezin geeft per kind gemiddeld rond de 50 euro per maand uit aan luiers en billendoekjes – dus rond de 600 euro per jaar.
 6. Luiers zijn tegenwoordig een echt high-tech product: er zitten bijvoorbeeld vaak zogenaamde “super absorbers” in een luier.
 7. De totale omzet van alle luierfabrikanten wereldwijd is bijna 50 miljard.
 8. Wegwerpluiers zijn heel slecht voor het milieu: de productie van wegwerpluiers kost 20 keer meer grondstoffen, 2 keer zoveel water en 3 keer zoveel energie om te produceren dan katoenen luiers.
 9. Met alle wegwerpluiers die wij per jaar verbruiken kan je 90 keer een cirkel om de aarde maken.
 10. Een wasbare luier kan je 50 – 200 keer hergebruiken.
 11. Meer dan 150 kg hout, 25 kg aardolie grondstoffen en 10 kg chloor wordt elk jaar per baby verbruikt voor wegwerpluiers. Een wegwerpluier is naar schatting pas ergens tussen de 250 en 500 jaar volledig afgebroken.

Zie ook onze infographic over de wegwerpluiers.

Contents hide

Wegwerpluier of katoenen luier?

Wij beginnen direct met een principe vraag. Er zijn weinig ouders die hier de middenweg kiezen. Grofweg zijn luiers (en ouders) in twee categorieën in te delen: De meest gebruikte luier is de wegwerpluier. 80% van alle ouders kiezen voor de wegwerpluiers. Daarnaast heb je de katoenen luier, oftewel de wasbare luier. Welke luier je gebruikt hangt samen met wat vooral jij (en je baby) prettig vinden.

Veel ouders kiezen voor de wegwerpluier omdat ze het simpelweg gewoon meer hygiënischer vinden (met name voor zichzelf) en er veel voordelen zijn tegenover wasbare luiers. Voor deze voordelen betaal je dus grofweg 4 keer zo veel per jaar en de impact op het milieu is zeker 200 keer zo groot.

Wij denken dat het toch gewoon een kwestie van uitproberen is om te zien waar je voorkeur ligt. En onthoud hierbij dat je natuurlijk niet per sé hoeft te kiezen. Je kunt deze luiers natuurlijk ook allebei gebruiken. Er zijn steeds meer moeders en vaders die dat doen! Wil je meer weten over de voor- en nadelen van wegwerpluiers en katoenen luiers? Dat lees je hieronder!

Wegwerpluiers

Wegwerpluiers zijn de meest bekende en meest gebruikte luiers. Zoals de naam al zegt gooi je deze luiers weg zodra je ze één keer hebt gebruikt. Wegwerpluiers zijn populair omdat ze hygiënisch en erg absorberend zijn. Bovendien zijn deze luiers heel gemakkelijk in gebruik. Na gebruik gooi je de dicht gevouwen luier in de luieremmer en je bent klaar.

Het nadeel is echter dat wegwerpluiers duur zijn en slecht voor het milieu. Gelukkig komen er steeds meer natuurlijke wegwerpluiers op de markt die wel milieuvriendelijk zijn. Hierover lees je later meer.

Wegwerpluiers zijn overal te koop en verkrijgbaar in alle maten. Daarnaast zijn wegwerpluiers ook verkrijgbaar als luierbroekje of zwemluier, waarover je later in deze gids meer informatie vindt. Wegwerpluiers zijn handig voor onderweg of wanneer je baby dunne ontlasting heeft. Ze zijn namelijk super absorberend.

Toch zitten hier ook een aantal belangrijke nadelen aan. Om te beginnen voelen kinderen hierdoor niet altijd aan dat ze nat zijn. Hierdoor schijnen ze gemiddeld later zindelijk te zijn dan kinderen die wasbare luiers om hebben. Een ander nadeel is dat wegwerpluiers, omdat ze zo “high-tech” zijn tegenwoordig, vol met chemicaliën zitten.

Deze stoffen zijn allemaal al in wegwerpluiers aangetroffen: Tributyltin, Xylene, Ethylbenzene, Styrene, Propylene, Toluene maar ook het zeer gevaarlijke dioxine. Er is wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van wegwerpluiers gedaan. Het lijkt erop dat wegwerpluiers astma-achtige effecten kunnen veroorzaken.

Een groot voordeel van de wegwerpluiers is wel (omdat ze zo super absorberend zijn) dat baby’s niet zo vaak luieruitslag krijgen (mede door de absorberende bestanddelen in wegwerpluiers. Luieruitslag wordt met name veroorzaakt als vocht (urine) te lang in contact is met de huid.

Wist je dat…..

Er in 2003 een onderzoek is gedaan waaruit bleek dat kinderen in 1996 om precies te zijn 7 maanden later zindelijk werden dan 30 jaar daarvoor?  (zie ook dit artikel.) Dit hangt zeer waarschijnlijk samen met de opkomst van de wegwerpluier die is uitgevonden door Marion O’ Brien.

Praktische tip: heeft je baby last van luieruitslag? Smeer dan volgens oma maïzena of olijfolie op de billen en daaromheen. Om makkelijk te strooien: stop de maïzena in een zoutstrooier.

✽ Wegwerpluiers: makkelijk, hygiënisch, super absorberend maar duur, vaak propvol met chemicaliën en zeer slecht voor het milieu.

Natuurlijke eco wegwerpluiers

Tegenwoordig komen er gelukkig meer natuurlijke eco luiers op de markt. Helaas zijn er maar twee merken wegwerpluiers die wij en anderen kunnen aanbevelen: Bambo (hier in onze shop) en Broody Chick (nog niet in Nederland verkrijgbaar).

Deze luiers worden op dezelfde manier gemaakt als ‘gewone’ wegwerpluiers maar bevatten natuurlijke ingrediënten en zijn voor 75% gemaakt van  biologisch afbreekbare stoffen. Eco luiers zijn bijna geheel vrij van schadelijke stoffen zoals optische witmakers, PVC en parfumstoffen en daardoor extra gezond voor de kwetsbare babyhuid. Bovendien zijn eco luiers dankzij de natuurlijke grondstoffen veel beter voor het milieu.

Let goed op: de marketing van veel luiers producenten is verraderlijk om het zacht uit te drukken: sommige producenten kleuren hun luiers bruin (wat in feite ook door bleken wordt gedaan) om de luiers een eco uiterlijk te geven.

✽ Eco wegwerpluiers: natuurlijke ingrediënten, vrij van schadelijke stoffen, milieuvriendelijk en bijna net zo duur als de bekende A-merken luiers.


Wist je dat….

De wegwerpluier rond 1950 door toeval is uitgevonden door de architecte Marion O’ Brien? Zij zocht een oplossing om de natte luiers niet in contact te laten komen met het schone beddengoed en maakte een waterdicht overbroekje uit een oud douchegordijn. Lees meer over de geschiedenis van de luier.

Wasbare, katoenen luiers

Wasbare luiers zijn luiers die je in de wasmachine kunt wassen en daarna weer opnieuw kunt gebruiken. Deze luiers kunnen gemaakt zijn van (biologisch) katoen, bamboe, hennep of polyester. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu en op de lange termijn ook veel goedkoper.

Tegenwoordig zien wasbare luiers er vrijwel net zo uit als wegwerpluiers: ze zijn voorgevormd en hebben een handige klittenband sluiting. Het nadeel is dat wasbare luiers vaak minder goed absorberen, maar voor extra bescherming kun je gebruikmaken van inleggers en een overbroekje.

Inleggers zijn een soort ‘papiertjes’ die je in de luier legt. Hierdoor wordt het vocht doorgelaten waardoor je baby langer droge billetjes heeft. Wasbare luiers van biologisch katoen zijn zacht voor de huid en daardoor vaak prettiger om te dragen. Bovendien bevatten ze geen chemische stoffen die de gevoelige babyhuid irriteren.

Het nadeel van het gebruik van wasbare luiers is dat het vrij tijdrovend is en dat het een grotere startinvestering vergt dan wegwerpluiers. Ook hebben kinderen met wasbare luiers vaker luieruitslag omdat hun huid veel vaker met vocht in contact komt.

Kies je liever voor wasbare luiers? Lees dan ook onze informatie over de verschillende varianten van wasbare luiers verderop in deze gids.

✽ Wasbare luiers: milieuvriendelijk, herbruikbaar, op lange termijn goedkoper maar tijdrovend.

Zwemluiers

Als je met je kleintje wilt gaan zwemmen is de zwemluier ideaal. Deze luier is speciaal gemaakt voor als je kindje het water in gaat. Een normale luier is namelijk zo gemaakt dat het vocht absorbeert. Hierdoor zullen normale luiers zich helemaal volzuigen met water als je kindje het zwembad in gaat. Met zwemluiers heb je dit probleem niet, waardoor je kindje lekker kan spartelen in het water zonder dat de luier afzakt door het gewicht. Bovendien zijn er tegenwoordig steeds meer zwembaden die het gebruik van een zwemluier verplichten. Zwemluiers zijn verkrijgbaar als wegwerpluier maar ook in een wasbare variant.

Wist je dat…


Zwemmen heel goed is voor de ontwikkeling van je kindje? Je mag al beginnen met babyzwemmen wanneer je baby 3 maanden oud is. Je kindje kan zichzelf alleen nog niet zo goed warm houden, daarom is het is wel van belang dat de watertemperatuur minimaal 32 graden is.

Praktische tip: de zwemluier neemt niks op en houdt alleen urine en ontlasting tegen. Doe de zwemluier bij je baby dus pas echt aan in het zwembad en doe hem daarna direct ook weer uit. Doe de zwemluier dus niet thuis al aan, anders zit je baby helemaal onder de urine en poep als het onderweg moet poepen of plassen.

Welke merken luiers zijn er in Nederland?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende merken in Nederland die luiers verkopen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Merk Soort Maten Gemiddelde prijs Verkrijgbaar bij
Albert Heijn Wegwerp 1 t/m 6 € 0,18 Albert Heijn
Attitude Wegwerp 2 t/m 5 € 0,47 Webshops
Bambino Mio Katoen 2 t/m 5 € 6,80 Bol.com
Bambo Wegwerp 1 t/m 6 € 0,30 Webshops
Bebino Wegwerp 2 t/m 5 € 0,14 Aldi
Bumblies Wegwerp 1 t/m 6 € 0,16 Coop
DA Wegwerp 1 t/m 6 € 0,19 DA drogist
Etos Wegwerp 1 t/m 6 € 0,19 Etos
Europrofit Wegwerp 4 en 5 € 0,14 Trekpleister
Fuzzibunz Katoen XS t/m L € 19,50 Stoffenluier.nl
Huggies Zwemluiers en nachtluiers 1 t/  8+ € 0,67 Huggies Club
Jumbo Wegwerp 1 t/m 6 € 0,18 Jumbo
Kruidvat Wegwerp 1 t/m 6 € 0,20 Kruidvat
Libero Wegwerp 0, L, L+ € 0,62 Online drogist
Magics Wegwerp 1 t/m 6 € 0,24 Magics.nl
Muumi Wegwerp 2 € 0,37 Webshops
Naty Wegwerp 1 t/m 6 € 0,27 Webshops
Pampers Wegwerp 1 t/m 6 € 0,31 Supermarkt en drogisterijen
Sweetcare Wegwerp 2 t/m 6 € 0,22 Online drogist
Toujours Wegwerp 2 t/m 5 € 0,14 Lidl
Trekpleister Wegwerp 3, 4 en 5 € 0,19 Trekpleister
Wiona Wegwerp 2 t/m 5 € 0,38 Drogistplein

Welke maat luier is het beste voor mijn kind?

Luiers zijn verkrijgbaar in verschillende maten die gebaseerd zijn op gewicht. Door je kindje te (laten) wegen kun je vaak het beste de juiste maat luier bepalen. De juiste maat luier en een goede pasvorm is heel belangrijk. Hiermee zorg je ervoor dat doorlekken wordt voorkomen en dat de luier goed blijft zitten tijdens het kruipen en spelen. Vaak is het een kwestie van uitproberen welke luiermaat het beste bij jouw kindje past.

Luiermaten overlappen vaak in gewicht en over het algemeen geldt: hoe groter de maat, hoe duurder de prijs per luier.

Wist je dat…

Het meestal niet aan te raden is om gelijk de maat te kiezen waar je kindje net in valt. Als er bijvoorbeeld staat van 7 tot 18 kg, is de luier voor kindjes van 7 kilo vaak nog net ietsje te groot. Maar dat niet alleen: ook het merk luier en de lichaamsbouw van een kindje spelen een rol in het kiezen van de juiste luiermaat.

Maar hoe weet je nu of je kindje de juiste maat luier draagt? Bepaal dit aan de hand van onderstaande tips:

– De luier moet goed aansluiten maar mag niet knellen of rode striemen veroorzaken.
– Zorg er voor dat er geen gaten of plooien zijn als je kindje de luier om heeft.
– De luier moet tijdens het kruipen en spelen goed op zijn plek blijven zitten.
– Als je baby vaker doorlekt terwijl de randjes goed naar buiten zitten, is de maat luier waarschijnlijk niet goed.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de verschillende luiermaten.

Maat Soort Gewicht
0 Prematuur 1-2 kg
1 Newborn 2-5 kg
2 Mini 3-6 kg
3 Midi 4-9 kg
4 Maxi 7-18 kg
5 Junior 11-25 kg
6 XL 16-30 kg

✽ Luiers zijn verkrijgbaar in verschillende maten, een goede maat en pasvorm is belangrijk.

Luiers verschonen – waar moet je op letten?

Als je voor het eerst een luier verschoont heb je misschien wat meer tijd nodig om het onder de knie te krijgen. Maar maak je geen zorgen. Het verschonen van luiers wordt binnen no-time een routine klus. Voor je het weet gaat alles op de automatische piloot. Maar tot die tijd kom je een heel eind met onze tips waar je op moet letten als je een luier verschoont.
Verzorging van het navelstompje

In het begin heeft je baby een navelstompje als gevolg van de navelstreng. Het is belangrijk om dit navelstompje met zorg te behandelen.

Wist je dat…

Het navelstompje er tussen de 10 dagen en drie weken na de geboorte vanzelf af valt?

Als je een luier verschoont, neem dan ook het navelstompje gelijk mee. Deze kun je voorzichtig schoonvegen met een nat wattenbolletje of gaasje. In sommige gevallen schrijft de dokter een speciale verzorging voor, bijvoorbeeld met medicinale alcohol.

Wij raden je aan dit advies altijd op te volgen. Verder is het belangrijk om het navelstompje vrij te laten als je een luier om doet. Je kunt hiervoor speciale luiers kopen waar ruimte voor het navelstompje is uitgeknipt. Maar je kunt ook de bovenrand van een gewone luier omvouwen. Probeer daarnaast te voorkomen dat babykleertjes te strak om het buikje zitten. Bij lossere kleding wordt het navelstompje namelijk aan de lucht blootgesteld, waardoor het zo droog mogelijk blijft.

✽ Het navelstompje verschoon je met een nat wattenbolletje totdat het er vanzelf af valt.

Tips voor het verschonen van een luier

 1. Houd altijd een pak babydoekjes bij de hand. En dan bedoelen we ook altijd. Er is namelijk niets zo vervelend als je ze nodig hebt en mis grijpt. Babydoekjes komen eigenlijk altijd wel goed van pas, en met name als de luier erg vies is.
 2. Als je luierzalf gebruikt tegen luieruitslag (lees later meer over dit onderwerp), smeer dit dan in voordat je een nieuwe luier omdoet.
 3. Wikkel de schone luier stevig om de babybilletjes en zet het vast met de plakstrips aan de voorkant.

Wanneer verschoon je een luier?

Er bestaat natuurlijk geen vast schema wanneer je luiers zou moeten verschonen. Zo is iedere baby anders en heeft elke moeder een andere voorkeur. Wij geven je in deze luiergids verschillende mogelijkheden wanneer je een luier kunt verschonen. Inclusief voor- en nadelen, zodat je zelf kunt bepalen welke manier voor jou het beste werkt.

✽ Wanneer je een luier verschoont is afhankelijk van je baby en je eigen voorkeur.

Hoe weet je of een luier vies is?

Voor jonge baby’s zijn er speciale luiers te koop met een plasindicator. Deze luiers hebben een lichtgele streep die verkleurt zodra je kindje geplast heeft. Zo kun je makkelijk zien wanneer het tijd is om een luier te verschonen.

Hoewel je een poepluier vaak ruikt, zullen er ook momenten zijn waarop je twijfelt. Weet je niet helemaal zeker of je kleintje een poepluier heeft? Trek dan de zijkant van de luier iets omhoog zodat je de poep wel ruikt of ziet. Een andere mogelijkheid is om je vinger in de luier te steken, maar dat is niet bepaald hygiënisch.

Als je baby een poepluier heeft, verschoon deze dan direct. Hoe langer je wacht, hoe meer kans dat de vieze luier voor irritatie zorgt. De babyhuid is heel kwetsbaar en voor je het weet heeft je baby uitslag op de billetjes.


Voor of na de voeding luiers verschonen?

De meningen zijn erover verdeeld: verschoon je nu juist vóór de voeding een luier of erna? Als je voor de voeding de luiers verschoont hoef je je baby na het geven van de fles niet meer ‘lastig te vallen’  terwijl hij net zo lekker in slaap is gevallen.

Dus na de fles even een boertje laten en dan kun je je baby rustig wegleggen. Een ander voordeel is dat baby’s vaak poepen of plassen na de voeding. Verschoon je de luier dus na de voeding, dan is de kans groot dat je hier tijdens het verschonen mee te maken krijgt. Bovendien is het verschonen van een baby met een volle maag niet altijd aan te raden: er komt dan druk op de maag te staan waardoor ze makkelijker gaan spugen.

Als je liever luiers na de voeding verschoont, heeft het als voordeel dat je baby niet te lang op zijn voeding hoeft te wachten. Dit is met name fijn voor baby’s die erg hongerig zijn. En aangezien baby’s vaak tijdens de voeding poepen, scheelt het weer een luier als je deze na de voeding verschoont. De nadelen van het verschonen na de voeding, zijn uiteraard de voordelen van het verschonen vóór de voeding. Je hebt meer kans op een spugende baby, maar ook op een plassende of poepende baby tijdens het verschonen.

✽ Verschoon je voor de voeding dan heb je tijdens het verschonen minder kans op een spugende of poepende baby. Na de voeding verschonen is ideaal voor hongerige baby’s en scheelt je vaak een luier.

Wat heb je nodig voor het verschonen van een luier?

Met deze handige checklist grijp je nooit mis als je een luier moet verschonen. Zorg ervoor dat je deze spullen altijd binnen handbereik hebt als het tijd is om een luier te verschonen.

 1. Schone luiers. En dan bedoelen we ook echt het meervoud. Het komt vaak voor dat je baby gelijk schone luier vol plast waardoor je weer opnieuw kunt beginnen. Houd daarom altijd meerdere luiers bij de hand.
 2. Een verschoningskussen, luiertas, matje of handdoek. Hiermee kun je je baby altijd op een zachte ondergrond neerleggen.
 3. Billendoekjes
 4. Luierzalf of andere beschermende zalf
 5. Luieremmer of afvalzak
 6. Schone kleren. Geloof ons: je hebt soms van die poepluiers…. Een extra setje kleren komt dan goed van pas zodat je die gelijk kunt verwisselen.
 7. Handdoek of hydrofiele luier. Handig als je baby tijdens het verschonen moet plassen zodat je hem of haar gelijk kunt afdrogen.
 8. Een knuffelbeestje of andere afleiding voor je baby. Zie ook onze verschoonspelletjes verderop in deze gids.
 9. Praktische tip: bewaar deze producten bij elkaar in een mandje. Wil je een keer ergens anders in huis een luier verschonen? Dan pak je gewoon het mandje en heb je alles bij de hand!

Luiers verschonen in 10 stappen

Speciaal voor alle mannen (oké, ook voor de vrouwen) hebben wij een handig stappenplan opgesteld. Volg onderstaande tips stap voor stap om een luier te verschonen. Hiermee zie je niets over het hoofd en komt het helemaal goed!

Stap 1: leg alles klaar

Zorg dat je alle benodigdheden (zie lijst hierboven) binnen handbereik hebt, zodat je niet weg hoeft te duiken om nog iets te pakken. Je zal niet de eerste zijn waarbij de baby onverwachts wegrolt als je even niet oplet.

Stap 2: leg je baby op een zachte ondergrond

Verschoon op een zachte, stabiele ondergrond. Bijvoorbeeld op een aankleedkussen op de commode, op bed of op tafel. Je kunt je baby ook op de grond verschonen, maar zorg er dan voor dat hij/zij niet op de tocht ligt.

Stap 3: kleed je kindje uit

Vaak hoef je bij het verschonen alleen het broekje uit te doen en het rompertje los te maken. Als het rompertje los is, kun je deze omhoog vouwen. Dit doe je zodat je kindje droog blijft als het tijdens het verschonen gaat plassen.

Stap 4: verwijder de vieze luier

Maak de vieze luier los maar haal deze nog niet weg. Je maakt je baby eerst schoon zodat je vieze babydoekjes meteen in de vieze luier kunt leggen.

Stap 5: maak je baby schoon

Houd een handdoek of hydrofiel luier tegen het geslachtsdeel van je baby voor het geval hij/zij onverwachts gaat plassen. Maak de billetjes en de geslachtsdelen goed schoon met billendoekjes. Vergeet de huidplooitjes niet.

Bij jongens maak je ook schoon onder het piemeltje, maar laat je de voorhuid zitten. Deze verkleeft namelijk nog en die wil je niet stuk trekken. Bij meisjes maak je van voren naar achteren schoon. Dus vanaf de vagina naar de anus. Hiermee voorkom je dat er poep in de vagina komt en er een schimmelinfectie ontstaat. Maak ook tussen de schaamlipjes schoon.

Leg de vieze billendoekjes in de vieze luier.

Stap 6: gooi de vieze luier weg

Rol de vieze luier zo op dat het vieze gedeelte en de babydoekjes aan de binnenkant zitten. Vouw de luier dicht met de klittenbandsluiting, zodat de vieze luier niet openrolt. Gooi de vieze luier direct weg in de luieremmer of afvalzak.

Stap 7: breng luiercrème aan

Heeft je kindje rode billetjes? Smeer er dan wat luiercrème of andere verzachtende, beschermende crème op. Heb je een jongetje dat besneden is? Smeer de zalf dan op de luier zelf, precies op de plek waar de luier het piemeltje raakt.

Stap 8: leg een schone luier onder de billetjes

Plaats je hand onder de heupjes van de baby en duw deze omhoog. Let op: trek niet aan de beentjes van de baby, dit is namelijk slecht voor de heupjes. Plaats een opengevouwen schone luier onder de billen. De leuke afbeelding op de luier hoort aan de voorkant te zitten, de plakstrips/het klittenband aan de achterkant.

Stap 9: maak de schone luier vast

Leg de beentjes weer neer en vouw de voorkant van de luier rondom je baby. De bovenrand van de luier moet rond het middel van je kindje komen te zitten. Let er bij jongens op dat het piemeltje naar beneden wijst. Zorg dat de luier goed aansluit. Hij mag niet te los zitten (voorkom gaten en plooien), maar ook niet te strak (hij mag niet knellen of rode striemen veroorzaken). Er moet ongeveer één vinger tussen het buikje en de luier kunnen.

Maak de plakstrip aan één kant los en zet hem aan de voorkant vast. Doe hetzelfde aan de andere kant. Zorg dat de randjes bij de beentjes naar buiten wijzen.

Stap 10: kleed je kindje weer aan

Vouw het rompertje weer om de luier en zet deze vast met de drukknoopjes. Doe daarna het broekje (en de rest van de kleren) weer aan.

✽ Met deze 10 stappen zie je tijdens het verschonen niets over het hoofd.

Hoe wissel je de luiers van meerdere kinderen?

Als je moeder bent van een tweeling of drieling, of gewoon meerdere kinderen hebt die luiers dragen, is het verschonen vaak een behoorlijke klus. Ben je op zoek naar een manier waarbij je met twee handen tegelijk drie luiers kunt verschonen, dan moeten we je helaas teleurstellen. Wel hebben we een aantal handige tips die het verschonen van meerdere kinderen iets makkelijker zou moeten maken.

– Wissel het verschonen af met je partner. Jij verschoont de ene baby, terwijl je partner de andere verschoont. En volgende keer ruil je weer van baby. Zo bouw je allebei een band op met de kindjes. Dit kun je trouwens ook prima met flesvoeding doen.

– Als je een (of meerdere) kindje(s) hebt die al praten, kun je ze betrekken bij het verschonen. Je kunt bijvoorbeeld vragen: wie wil er als eerste een schone luier? Vaak is er wel eentje die als eerste enthousiast wordt. Of laat de grotere kindjes helpen met het verschonen van de baby.

– Zorg dat als je de ene baby verschoont, de andere voldoende afleiding heeft. Leg hem/haar in de box met een leuk speeltje of zet een vrolijk muziekje op. En rouleer het schema: de ene keer verschoon je de ene baby eerst, de andere keer is de andere aan de beurt.
* Wissel af met je partner, betrek je andere kind(eren) en zorg voor voldoende afleiding.

Hoeveel luiers gebruiken baby’s?

Hoe jonger je baby is, hoe meer luiers je nodig zult hebben. Om je alvast een indicatie te geven: in het eerste jaar gebruikt je baby zo’n 8 luiers per dag. Een snel rekensommetje levert op dat dit er 2920 per jaar zijn. Na het eerste jaar zal je baby minder luiers verbruiken. Hieronder vind je een overzicht van het aantal luiers dat baby’s gemiddeld verbruiken:

Leeftijd Luiers per dag Luiers per jaar
1e jaar 8 2920
2e jaar 5 1825
3e jaar 4 1460
4e jaar 4 1460

✽ Tijdens het eerste jaar gebruikt je baby zo’n 2920 luiers.

Wat kosten luiers?

Het is de vraag die iedere ouder stelt. Wat kosten luiers nou eigenlijk? We kunnen er niet omheen: het blijft een grote kostenpost. Eerder in deze gids kun je zien welke merken luiers er allemaal zijn en wat de gemiddelde prijs is. Met deze richtlijnen krijg je een goed beeld van wat luiers kosten. En maak je vooral nog niet teveel zorgen: we hebben ook handige bespaartips voor je op een rijtje gezet!

Zoals je dus nu weet verschillen de prijzen van luiers per merk en over het algemeen geldt: hoe kleiner de luiermaat, hoe goedkoper. Soms lijken op het eerste gezicht de verschillende luiermaten per merk even duur. Het verschil zit hem dan in het aantal luiers. Hoe groter de maat, hoe minder luiers er in het pak zitten. Houd daar dus rekening mee.

Zoals je ook in ons eerdere hoofdstuk hebt kunnen lezen, gebruiken baby’s in hun eerste jaar ongeveer 2920 luiers. Als je uitgaat van een gemiddelde prijs van € 0,30 per luier, kom je op een totaalbedrag van € 876,00 per jaar.

✽ Luiers zijn een behoorlijke kostenpost en kosten gemiddeld € 0,30 per stuk.

Besparen op luiers – de beste tips

De kosten voor een baby kunnen behoorlijk oplopen. Denk maar eens aan de babykamer, alle uitzet en dan hebben we het nog niet eens over luiers. Luiers zijn een grote kostenpost en daarom geven wij je graag tips hoe je op luiers kunt besparen. Met deze tips bespaar je flink wat euro’s en zeg nou zelf: wie wilt dat nou niet?

 

Luiers kopen in de aanbieding

Luiers zijn regelmatig in de aanbieding. Vaak zijn er bijvoorbeeld drie pakken te koop voor de prijs van twee. Dit kan al snel oplopen tot een besparing van zo’n 10 euro per maand. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer alle folders door te spitten op zoek naar de beste prijs. Je kunt gewoon bij een online vergelijkingssite terecht voor de beste luieraanbiedingen. Zo ben je altijd op de hoogte van de meest actuele aanbiedingen en kun je voor een goede prijs veel luiers inslaan.

✽ Door luiers in de aanbieding te kopen bespaar je al gauw zo’n 10 euro per maand.

Maten inruilen

Als je een aanbieding vindt is het natuurlijk fijn om gelijk veel luiers in te slaan. Maar wat als je kindje de luiermaat snel ontgroeit? Dan past hij de luiers niet meer en zit jij met een hele voorraad. Gelukkig kun je luiers vaak zonder problemen omruilen voor een grotere maat. Check dit wel altijd even bij de winkel waar je ze inkoopt en bewaar in ieder geval altijd de bon.

✽ Bewaar de bon goed, je kunt luiers dan vaak zonder problemen ruilen voor een andere maat.

Gebruik een wasbare luier

Het gebruik van een wasbare luier vraagt in het begin een hogere startinvestering dan bij wegwerpluiers. Echter, op de lange termijn zijn de kosten voor wasbare luiers aanzienlijk minder. Dankzij het hergebruik bespaar je op luier kosten. Daarnaast is een wasbare luier beter voor het milieu en zijn kinderen vaak eerder zindelijk.

✽ Wasbare luiers hebben een hogere startinvestering maar zijn op de langere termijn goedkoper.

Verkoop ze aan familie, vrienden of kennissen

Heb je nog losse luiers over? Dan willen familieleden, vrienden of kennissen deze wellicht voor een leuk prijsje van je overnemen. Via via vind je altijd wel iemand met een baby in de luiermaat die je kwijt wilt. Jij een leuk extraatje voor je overgebleven luiers, zij voor een fijn prijsje nieuwe luiers.

✽ Verkoop losse luiers voor een fijn prijsje aan vrienden of kennissen.

Zindelijkheidstraining

Er zijn bepaalde oefeningen en tips die je kindje kunnen begeleiden om het zindelijk te maken. Vaak kun je hiermee beginnen zodra je kindje kan lopen. Hoe eerder je kind zindelijk is, hoe minder luiers je natuurlijk nodig hebt. Lees meer over deze ‘training’ ons hoofdstuk ‘Hoe wordt mijn kind snel zindelijk?’

De geschiedenis van de luier

Wist je dat…..
Er in de oudheid  ook al luiers bestonden? Weliswaar waren dit geen pampers met een plastrip indicator maar 100 % natuurlijk en eco waren ze wel. Het waren  bladeren en dierenvellen die rondom de baby’s billetjes werden gevouwen.

Later werden deze luiers vervangen door katoenen lappen die met veiligheidsspelden aan elkaar vastgemaakt werden. Als er vanaf de 20e eeuw meer bekend wordt over bacteriën en ziektes, worden de luiers gewassen door ze te koken. Hygiënischer, maar behoorlijk energie- en tijdrovend. In het begin van de jaren ‘50 is het de Amerikaanse Marion O’Brien die een stoffen ‘overbroekje’ met drukknoopjes op de markt brengt en uiteindelijk met het idee voor een wegwerpluier komt.

In de jaren ‘60 raakt het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble geïnteresseerd in het idee van Marion O’Brien en ontwikkelt de eerste Pamper. Een enorm groot succes: de wegwerpluier is immers hygiënisch, gemakkelijk en snel in gebruik. Vanaf dat moment gaat de ontwikkeling van de luier in sneltreinvaart. De concurrentie neemt toe en de dikke, zware luiers maken plaats voor lichte, elastische luiers die goed absorberen.

En nog steeds staan de ontwikkelingen van baby luiers niet stil. Denk bijvoorbeeld aan het anti-lekrandje, plaktstrips die plaats hebben gemaakt voor klittenband en het feit dat er steeds meer rekening wordt gehouden met het milieu.

De Slimme Luier

Een luier die aangeeft wanneer hij verschoond moet worden? En die de urine van baby’s analyseert? Het lijkt allemaal werkelijkheid te worden met de slimme luier, die nu nog in ontwikkeling is. De Slimme Luier zou een sensor bevatten die draadloos informatie verstuurt naar een ontvanger. Zo kan de ontvanger zien wanneer een luier verschoont moet worden. De productie van de sensor zou met een bestaande technologie geprint worden op een laagje dat tevens biologisch afbreekbaar is.

Daarnaast zou je met een Slimme Luier de urine van een baby kunnen analyseren. Ouders kunnen dan een soort kleurencode inscannen waardoor bijvoorbeeld uitdroging vroegtijdig kan worden vastgesteld.

Wist je dat…
Nog niet op markt, maar wel in ontwikkeling is de  zogeheten “Slimme Luier” . Deze geeft een signaal wanneer hij verschoond moet worden.

Maar ook ziektes zoals blaasontstekingen of nierproblemen kunnen met de Slimme Luier vroegtijdig worden opgespoord. Een ontwikkeling die ook goed zou zijn voor ouderen die incontinent zijn.

Hoe wordt mijn kind snel zindelijk?

Veel ouders vragen zich af hoe je kinderen snel zindelijk kunt maken.

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: er bestaat geen kant- en klare training waarna je kind meteen zindelijk is. Dit gebeurt pas als je kindje er aan toe is, zowel fysiek als mentaal.

Daarnaast kan een kindje pas zindelijk worden als er genoeg controle over de blaas is. Je merkt dit als je kindje spontaan vertelt dat hij/zij moet plassen of net geplast heeft. En soms hebben kinderen uit zichzelf al interesse in het potje. Als ouder kun je je kindje met bepaalde oefeningen stimuleren en aanmoedigen om zindelijk te worden. Wij zetten ze je voor je op een rijtje.

Voordat je met deze oefeningen begint is het wel belangrijk om te weten dat ze alleen helpen als je kindje er klaar voor is. Vertrouwen is een belangrijke schakel in dit proces. Jaag je kindje niet op, maar vertrouw erop dat het op een dag wel goed komt. Geduld is een schone zaak, je kunt je kindje immers niet forceren om zindelijk te worden. Begin daarnaast niet met deze oefeningen als er belangrijke gebeurtenissen in het leven van je kindje zijn, zoals bijvoorbeeld de komst van een broertje of zusje.

Met deze oefeningen kun je je kindje aanmoedigen om zindelijk te worden:

 1. Laat je kindje zien waar het toilet is en hoe je hem gebruikt. Of ga samen naar het toilet. Vaak kopiëren kinderen het gedrag van hun ouders en zullen ze zelf ook naar het toilet willen gaan. Met een verkleinbril op het toilet kun je je kindje aansporen om zijn/haar behoefte op het toilet te doen.
 2. Lees boekjes voor over zindelijk worden en op het potje gaan.
 3. Neem luiers die minder absorberen, waardoor je kindje sneller voelt dat hij geplast of gepoept heeft. Of doe een onderbroek onder de luier, dan merkt je kindje het ook vaak sneller op.
 4. Zet een potje in de woonkamer en laat je kindje weten dat hij daar op mag gaan zitten wanneer hij maar wilt. Zorg er voor dat het een stevig potje is, waarbij je kindje met zijn voetjes op de grond kan steunen.
 5. Probeer daarnaast vaker op vaste tijden even op het potje te zitten. Bijvoorbeeld na het eten of op de momenten waarop je kindje meestal een natte luier heeft.
 6. Gebruik in de overgangsfase luierbroekjes in plaats van luiers.
 7. Kleed je kindje aan met kleren die hij/zij makkelijk aan en uit kan trekken. Dus liever een losse onderbroek in plaats van een romper
 8. Geef je kind rustig de tijd als hij/zij op het potje plaatsneemt.
 9. Beloon je kindje bij elk succes. Dit hoeft geen grote beloning te zijn (kinderen begrijpen dat vaak nog niet), maar prijs hem bijvoorbeeld met een applaus. Of gebruik een stickerkaart: geef je kindje na elke beurt op het potje een sticker. Als de kaart vol is krijgt hij/zij een klein cadeautje.
 10. Maak geen drama van een ongelukje. Besteed er gewoonweg niet te veel aandacht aan. Straf je kindje hiervoor in ieder geval nooit!
 11. Forceer niets. Wil je kindje op een bepaald moment weer een luier om? Prima, ook deze fase gaat wel weer over.

Wil je meer weten over zindelijk worden? Hier staan 29 Tips over Zindelijk worden, stap voor stap beschreven.

Pas als je kind overdag zindelijk is, leert hij het ook om ‘s nachts zindelijk te zijn. Laat de luier echter pas uit als je er vrij zeker van bent dat het bed niet nat zal worden. Het is voor kinderen namelijk niet prettig om ‘s ochtends in een koud en nat bed wakker te worden. Zet je kindje voor het slapen gaan nog even op het potje en bescherm het matras met een waterafstotend hoeslaken.

Wist je dat….
Kinderen over de hele wereld op een andere leeftijd zindelijk worden? In sommige volkeren of culturen zijn kinderen al heel vroeg zindelijk. Tussen de 2 en 3 jaar is in o.a. Europa, Noord-Amerika en Australië heel gangbaar.

Wanneer heeft mijn kind geen luier meer nodig?

Ouders vragen zich vaak af wanneer hun kind geen luier meer nodig heeft. Dit is echter afhankelijk van je kind. Om je toch een beetje een idee te geven, geven je hierbij de gemiddelde richtlijnen:

 1. Vanaf zo’n 18 maanden kunnen kinderen vaak lichamelijk hun plas ophouden. Alleen weten ze dit zelf nog niet of denken ze er nog lang niet altijd aan.
 2. Tussen het tweede en derde jaar leren kinderen overdag hun behoefte op te houden. Kinderen blijven rond deze leeftijd overdag droog en weten wanneer ze naar het toilet moeten.
 3. Na het derde jaar zijn kinderen vaak zindelijk en leert het om ook ‘s nachts droog te blijven. Vanaf deze leeftijd heeft je kindje dus geen luier meer nodig.Houd er rekening mee dat dit slechts richtlijnen zijn. Elk kind is anders en daarom kan het er in de praktijk ook anders uitzien. Geef je kindje de ruimte en de tijd om zindelijk te worden, hij/zij zal er op een bepaald moment dan zeker klaar voor zijn.

  ✽ De meeste kinderen hebben vanaf hun 3e jaar geen luier meer nodig, maar het verschilt per kind.

Luieruitslag, informatie en tips

Kinderen die luiers dragen krijgen soms uitslag op hun billetjes. De huid wordt rood, schraal vlekkerig en gaat soms kapot. Dit staat bekend als luieruitslag. Luieruitslag ontstaat doordat de huid week wordt van urine en ontlasting. Hierin zitten stoffen die de huid irriteren en dat wordt door het wrijven van de luier langs de billen alleen maar erger. Luieruitslag is niet gevaarlijk, maar je baby kan er wel flink last van hebben.

✽ Bij baby’s met luieruitslag is de huid rood en schraal. Niet gevaarlijk, wel vervelend.

Hoe voorkom je luieruitslag?  

Om luieruitslag te voorkomen is het belangrijk om de billetjes schoon en droog te houden. Verschoon luiers regelmatig, in ieder geval zo snel mogelijk als deze nat of vies is. Hoe langer je baby rond loopt met een vieze luier, hoe groter de kans op het ontstaan van luieruitslag. Maak tijdens het verschonen de huid goed schoon met zachte, alcoholvrije babydoekjes of een zacht washandje met warm water. Gebruik in ieder geval geen ruwe washandjes en wrijf niet te hard.

Wat ook helpt is het insmeren van de billetjes met een dun laagje beschermende crème en een schone luier niet te strak vast te maken. Zo is er voldoende ruimte vrij om de lucht te laten circuleren.

✽ Luieruitslag voorkom je door luiers op tijd te verschonen en de billetjes goed in te smeren.

Wat te doen tegen luieruitslag?

Heeft je kind last van luieruitslag? Dan is het belangrijk dat urine of ontlasting de billetjes zo kort mogelijk irriteert. Verschoon een vieze luier dus direct. Maak de billetjes schoon met lauw water of gebruik een billendoekje met een beetje natuurlijke babyolie. Gebruik in ieder geval geen zeep of geparfurmeerde babydoekjes, deze zorgen voor extra irritatie.

Wat ook vaak helpt is om je baby een tijdje met blote billen te laten liggen, zodat de huid goed kan drogen. Smeer de billen vervolgens in met beschermende crème voordat je een schone luier omdoet. Gebruik je katoenen luiers? Spoel ze dan na het wassen extra uit in water met een beetje azijn, zodat je alle zeepresten uit de luiers verwijdert.

Wordt de luieruitslag na een aantal dagen niet minder of bestaat de uitslag uit blaasjes waar pus uitkomt? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Dit geldt ook als de rode plekken schilferige randjes hebben of als je baby spruw heeft. Spruw is te herkennen aan gelige of witte vlekjes op het slijmvlies aan de binnenkant van de lippen, wangen of verhemelte. Als spruw namelijk niet tijdig behandeld wordt, kan het overslaan naar de billetjes.

✽ Verschoon de luier direct en verzorg de kapotte huid goed. Ga bij blaasjes naar de huisarts.

Varianten van wasbare luiers

In het begin van deze gids las je meer over wegwerpluiers en wasbare luiers. Kies je liever voor een wasbare luier, dan is het goed om te weten dat er verschillende varianten er zijn. Welke dat zijn lees je hieronder.

Voorgevormde luier

De meeste wasbare luiers zijn voorgevormd. Deze luiers zijn erg gebruiksvriendelijk en sluiten goed aan bij de grootte van je kind. De voorgevormde luiers zijn verstelbaar in de breedte en verkrijgbaar in verschillende maten of als meegroeiluier. Voorvervormde wasbare luiers hebben elastiek rondom de beentjes die doorlekken naar het overbroekje voorkomt en een sluiting van klittenband, drukknoopjes of strikjes. Er zijn voorgevormde luiers die uit twee delen bestaan: een luier met daaroverheen een broekje. Maar er zijn ook voorgevormde luiers waarbij de luier aan het broekje vastzit, de zogeheten all-in-one luier.

✽ Voorgevormde luier: gebruiksvriendelijk en ook verkrijgbaar als meegroeiluier.

Vouwluiers

Zoals de naam al doet vermoeden zijn vouwluiers doeken die je zelf tot een luier vouwt. De eenvoudige, rechthoekige doeken bestaan uit verschillende lagen katoen en worden gevouwen in een overbroekje gelegd. Je kunt hiervoor ouderwetse luierdoeken of hydrofiel luiers gebruiken. Om doorlekken te voorkomen is het belangrijk dat het overbroekje goed aansluit op de vouwluier zelf. Anders loopt de ontlasting er tussen de beentjes uit. Vouwluiers vouw je om de billen van je baby en zet je vast met een veiligheidsspeld.

✽ Vouwluiers vouw je zelf van rechthoekige doeken en zet je vast met een veiligheidsspeld.

Strikluiers

Er bestaan ook dunne, langwerpige luiers die je dicht kunt strikken met twee lintjes. Deze luiers worden strikluiers genoemd. Strikluiers worden gemaakt van gebreid (biologisch) katoen en kunnen gemakkelijk gevouwen worden. Hierdoor sluit de luier goed aan. Je gebruikt strikluiers in combinatie met inleggers, behalve bij pasgeboren babytjes. Strikluiers drogen snel en zijn daardoor makkelijk opnieuw te gebruiken. De strikluier is een meegroeiluier en past vanaf de geboorte tot wanneer je kindje zindelijk is. Echter, doordat de strikluier nogal wat handigheid vergt om te sluiten, worden ze soms niet geaccepteerd bij de kinderopvang.

✽ Strikluiers zijn meegroeiluiers, drogen snel en zijn makkelijk opnieuw te gebruiken.

All-in-One luiers

All-in-One luiers bestaan uit een luier, inlegger en overbroekje in één. Bij deze luiers hoef je alleen maar een papieren inlegvliesje toe te voegen. De All-in-One luiers zijn net zo gemakkelijk als wegwerpluiers. Het nadeel is dat je de luier in het geheel moet wassen (dus inclusief overbroekje), wat het minder ecologisch maakt. Daarnaast hebben ze een langere droogtijd en een wat grotere kans op doorlekken. Dit komt doordat All-in-One luiers namelijk vaak maar èèn elastiek aan de beentjes hebben en doordat de luier en het overbroekje nogal dicht op elkaar aansluiten. Hierdoor ontstaat ‘druklekkage’: waarbij vocht door het overbroekje wordt geperst.

✽ All-in-One luiers bestaan uit een luier, inlegger en overbroekje in één. Makkelijk, maar zijn minder absorberend en hebben een langere droogtijd.

Meegroeiluiers

Luiers die met je kindje meegroeien van hun geboorte totdat ze op het potje gaan, worden meegroeiluiers genoemd. Deze luiers zijn dus niet verkrijgbaar in maar één maat, maar kun je de gehele periode gebruiken. Meegroeiluiers zijn verstelbaar in de breedte en hoogte zodat ze eigenlijk alle maten gecoverd worden. Strikluiers en vouwluiers zijn meegroeiluiers, maar er bestaan ook meegroeivarianten van voorgevormde luiers en all-in-one luiers. Er zijn ook overbroekjes verkrijgbaar in een meegroeivariant.

Welke variant wasbare luier je kiest is afhankelijk wat je prettig vindt, hoeveel je er aan wilt schaffen en natuurlijk hoe vaak je gaat wassen. Een All-in-One luier moet na elke verschoning in de was. Bij tweedelige voorgevormde luiers hoef je juist alleen de luier zelf te wassen en kun je het overbroekje blijven gebruiken.

✽ Meegroeiluiers zijn in hoogte en breedte verstelbaar en dus de gehele periode te gebruiken.

Onderdelen van de wasbare luier

Als het goed is heb je nu al een aardig beeld van de wasbare luier en begrijp je dat deze uit verschillende onderdelen bestaat. Voor he geval je het spoor bijster bent geraakt, hebben we hier nog even alle onderdelen van de wasbare luier voor je:

 • De luier zelf voor een goede absorptie
 • Een inlegger die zorgt voor extra absorptie
 • Een papieren inlegvliesje die de ontlasting opvangt
 • Een overbroekje dat zorgt voor de waterdichtheidAlleen een all-in-one luier bestaat niet uit deze losse onderdelen, daar zit (zoals de naam al aangeeft) alles al in één.

  ✽ Een wasbare luier bestaat uit een luier, inlegger, inlegvliesje en overbroekje.

Verschillende materialen wasbare luiers

Wasbare luiers zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld (bio)katoen, fleece, wol of bamboe. De voor- en nadelen hebben we hieronder handig voor je op een rijtje gezet.

Materiaal Voordelen Nadelen
Katoen Droogt relatief snel en absorbeert relatief goed. Milieuonvriendelijke teelt, waarbij veel pesticiden en kunstmest wordt gebruikt.
Biologisch katoen Milieuvriendelijk: dit wordt geproduceerd zonder pesticiden of kunstmest. Geen
Bamboe Absorbeert goed en is zacht en soepel. Bamboe voelt warm aan in de winter en koel in de zomer. Milieuvriendelijk en geschikt voor de gevoelige huid. Droogt vrij traag
Hennep Gaat lang mee en absorbeert goed. Net als bamboe voelt hennep warm aan in de winter en koel in de zomer en is het milieuvriendelijk. Na verloop van tijd wordt hennep wat stroever. Daarnaast drogen hennep luiers traag.
Fleece Zacht, ademend en waterafstotend. Fleece droogt snel en houdt de billetjes droog. Niet altijd geschikt voor de gevoelige huid. Fleece onttrekt vocht uit de huid.
Wol Een wollen overbroekje is warm in de winter en koel in de zomer. Daarnaast is wol zelfreinigend: als de broekjes dagelijks worden gelucht, zal de urine geur verdwijnen. Vergt wat meer tijd. Moet dagelijks gelucht worden, eens per 2 à 3 weken gewassen worden met een wolwasmiddel en af en toe laten wekene in een badje met lanoline.
Synthetisch materiaal Makkelijk in gebruik: ze zijn niet dik, absorberen snel en drogen ook snel. De synthetische materialen zijn slecht voor het milieu en bevatten giftige ingrediënten.

✽ Wasbare luiers zijn verkrijgbaar in (biologisch) katoen, bamboe, hennep, fleece, wol of synthetisch materiaal.

Afleiding tijdens het verschonen

Vrijwel elk kindje komt in een fase waarbij ze niet willen dat de luier verschoond wordt. Hoe houd je in deze fase je kindje rustig? Zorg ervoor dat je kindje genoeg afleiding heeft. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

 1. Kinderen vinden het vaak leuk om ergens mee te spelen. Geef je kindje dus een leuk speeltje, kaartje met muziek of spiegeltje zodat hij zich zelf kan vermaken. Wat ook vaak helpt is om iets te geven waar ze normaal niet mee mogen spelen. Zo blijft je kindje wat langer afgeleid.
 2. Vertel tijdens het verschonen een verhaaltje of zing een liedje. Of maak er een leerzaam momentje van en oefen bijvoorbeeld het tellen of het alfabet.
 3. Leg het aankleedkussen en je kindje dwars op de commode. Zo sta je recht met je gezicht boven je kindje en kunnen jullie een spelletje “gekke bekken trekken” doen!
 4. Is je kindje al wat ouder? Overweeg dan luierbroekjes. Deze zijn snel en makkelijk aan te trekken: zo kun je je kindje staand verschonen.
 5. Betrek je kindje bij het verschonen. Laat hem bijvoorbeeld zelf een schone luier en doekje pakken en geef hem complimentjes als het goed gaat.