Veel mensen gaan er vanuit, dat als ze een baby krijgen het gedaan is met de nachtrust. Vrienden, familie en buren, niemand is verbaasd als je er moe uitziet en aangeeft ‘s nachts regelmatig je bed uit te moeten.

Baby’s huilen nu eenmaal en dat doen ze ook ‘s nachts. Veel jonge ouders kennen de standaard tips wel, zoals het licht uitlaten tijdens het voeden. Maar er zijn meer dingen waar je op kunt letten, waardoor je kind elke nacht snel in dromenland zal komen. Hier volgen de 18 beste baby slaaptips.

1. In het ritme komen

Slapen is, net zoals alles in het jonge leventje van een kind, nog geen gewoonte. Deze gewoonte kun je je kind aanleren. De eerste tien weken zit er nog geen ritme in de slaapjes, maar vanaf die tijd zul je langzamerhand het ritme erin kunnen brengen.

Het is goed om je kind op vaste momenten naar bed te brengen, in combinatie met een standaard ritueel. ‘s Avonds is dit de laatste voeding, luier verschonen, liedje zingen of verhaaltje lezen (bijvoorbeeld) en dan naar bed. Hierdoor ontstaat er vanzelf rust en went je kind aan een vast slaapritme.

2. Kennismaken met licht en donker

Baby’s hebben nog geen dag- en nachtritme ontwikkeld. Onze hersenen reageren op daglicht en op de afwezigheid daarvan. Slapen kun je theoretisch op elk moment, en dat doet je kind dan ook. Je kunt je kind helpen zich aan te passen aan het licht en donker, door ‘s ochtends de gordijnen open te doen als je kind wakker moet worden.

Je kunt zelfs de gordijnen open laten als je kind overdag slaapt. Voor baby’s is het geen probleem om in slaap te vallen terwijl het licht in de ruimte is. ‘s Avonds leg je hem in bed in een fijn donkere kamer. Let er op dat het ook donker blijft in de slaapkamer. Doe ‘s nachts geen lichten aan bij het voeden.

3. Zorg voor rust

Zorg ‘s nachts voor zo min mogelijk verstoringen. Verschoon alleen als het echt nodig is. De luiers zijn tegenwoordig zo goed, dat je kind er geen last van heeft als er wat vocht in zit. Denk wel aan het milieu als je wegwerpluiers gebruikt. Bewaar de rust zo veel mogelijk. Gebruik dimmers als je wat licht nodig hebt in de slaapkamer.

4. Huilen bij het slapen gaan

Het is een feit dat baby’s meestal gaan huilen als je ze in bed legt. Voor veel jonge ouders kan het moeilijk zijn om te beslissen wanneer ze hierop moeten reageren. Natuurlijk is het vervelend om je kindje te horen huilen. Maar zolang het kind niet overstuur is, kun je het wel even laten gaan.

Is je kind wel overstuur, huilt het heel hard, natuurlijk moet je dan je kind troosten. Een overstuur kind zal ook niet in slaap kunnen vallen. Door een liedje te zingen, zacht te praten en te wiegen, kun je je baby in slaap helpen vallen.

5. Een koele slaapkamer

Niet alleen rust en donker zijn belangrijk voor de slaapkamer, ook de temperatuur. Een te warme kamer is niet goed voor baby’s, deze zal eerder koel moeten aanvoelen. Laat je kind slapen in een relatief koele slaapkamer. Een temperatuur tussen de 15 en 18 graden is ideaal. Aan de voetjes van je kind kun je voelen of hij het te warm heeft of niet. Die zouden lauw aan moeten voelen.

6. Liever geen oogcontact maken

Als je kind ‘s nachts wakker wordt, zou je als kersverse ouders het liefste echt contact met hem of haar maken. Dit wordt echter afgeraden. Vooral door oogcontact wordt je kind erg wakker. De hartslag gaat omhoog en ook de bloeddruk stijgt. Dus ook hierbij geldt: zorg ‘s nachts voor zoveel mogelijk rust in de slaapkamer en kijk je kind niet direct in de ogen, ook al zijn ze nog zo mooi!

7. Wennen aan huiselijke geluiden

Kinderen kunnen door heel veel lawaai heen slapen. Als ze daar aan gewend zijn tenminste. Dat kun je bevorderen door, als je baby slaapt, niet op je tenen rond te sluipen en alleen nog maar te fluisteren. Doe overdag en ‘s avonds die dingen je normaal gesproken ook zou doen. Wen je kind aan de geluiden die normaal voor kunnen komen. Op die manier zal je kind niet van elk geluidje wakker schrikken en een goede diepe slaap ontwikkelen.

8. Zelf in slaap vallen

Er is niets zo ontspannen en lieflijk als je kind op schoot in slaap zien vallen. Bovendien denk je: zo kan ik eenvoudig mijn baby in slaap krijgen. Hier zit ook geen kwaad in, alleen het is niet handig je kind hieraan te laten wennen. Op die manier leert je kind niet zelf in slaap te vallen en ook niet op de juiste plek: in het bedje. Het is beter om je kind in bed te leggen terwijl hij nog wakker is. Op die manier zal hij op eigen initiatief in slaap moeten vallen. Dat kost misschien meer moeite, maar die inspanning betaalt zich vanzelf terug.

9. Geluiden net als in de baarmoeder

In de baarmoeder hoorde je kind veel rustgevende geluiden. De hartslag als een bonzende trom, pruttelende darmen en doffe stemmen. Het was zeker niet stil. Het kan daarom zijn dat een kind behoefte heeft aan zachte, ritmische geluiden. Een stille slaapkamer kan ook te stil zijn.

Een oplossing hiervoor is het gebruiken van white noise (witte ruis). Het klinkt in feite als de statische ruis van een radio. Je kunt hiervoor apparaten kopen, bijvoorbeeld met geluiden als de baarmoeder of golven van de zee. Ook op youtube zijn er speciaal filmpjes en geluiden, daarmee kun je je kind in slaap helpen.

10. Rust door inbakeren

Onrustige slapers kunnen veel baat hebben bij inbakeren. Soms denken ouders dat dit een onvriendelijke techniek is, maar dat is zeker niet het geval. Een kind kan zichzelf wakker houden door teveel te bewegen. In de baarmoeder was een kind vrij beperkt in zijn bewegingen en voelde hij altijd iets om zich heen. Hij was zelfs behoorlijk ingeklemd. Kleine baby’s kunnen dit gevoel missen. Door in te bakeren, met een speciale doek die de armpjes tegen het lijfje binden en de beentjes bij elkaar houden, voelt het kind zich weer veilig als in de baarmoeder. Niet alleen kan het niet meer spartelen en zichzelf wakker houden, maar het voelt ook bekend en rustgevend. Als je het idee hebt dat je kind wel wat extra rust kan gebruiken, is inbakeren een goede optie.

11. Goed gevoed naar bed

Zorg dat je baby’s buikje goed gevuld is voor je je kind naar bed brengt. Als je normaal gesproken om de drie uur voedt, doe dit ‘s avonds dan om de twee uur. Het kan ervoor zorgen dat je kind meer uren achter elkaar kan doorslapen, en daardoor jullie ook.

12. Een veilig gevoel

Als jonge ouders krijg je veel verschillende adviezen. Deze zorgen vaak alleen maar voor meer verwarring. Zo gaat dat ook met je kind bij je op de slaapkamer laten slapen. Laat je je kind slapen op jouw slaapkamer, dan wennen ze daar aan, dat is niet goed, ze moeten snel leren zelfstandig te zijn. Hier is niets van waar. Als je baby in de wieg bij je in de slaapkamer kan slapen, voelt hij zich veilig en geborgen en zal hierdoor beter slapen. Voor voedingen is het ook extra handig, want je hoeft nauwelijks je bed uit. Dit zorgt voor veel rust voor ouders en kind.

13. Herken de signalen

Leer de signalen van je kind te herkennen. Je kind communiceert met geluiden en lichaamstaal, elk huiltje heeft iets anders te zeggen. Na enkele weken zul je kunnen horen wat je kind nodig heeft, ook of het tijd is om te gaan slapen. Breng je je kind te laat naar bed, dan kan hij te moe zijn om nog makkelijk in slaap te vallen. Of hij voelt de vermoeidheid niet meer en slaapt maar kort. Hoor je aan zijn gehuil of gemopper dat hij moe is, breng hem dan snel naar bed.

14. Veel indrukken

Voor baby’s is alles nieuw en alles maakt dus nog heel veel indruk. Geluiden, alles wat ze voelen en zien, het zijn allemaal prikkels die ze moeten verwerken. Daarom is het verstandig in de gaten te houden dat je kind genoeg rust krijgt. Zorg dat er op een dag niet teveel mensen op bezoek komen en let op dat je na een drukke ochtend niet ook de middag vol plant. Hierdoor heb je meer kans dat je kind goed de slaap kan vatten als je hem naar bed brengt.

15. Natuurlijke rustgevers

Met wat natuurlijke middelen kun je je baby in slaap helpen vallen. Denk aan badschuim met lavendel of een zeepje met kamille erin. Deze kruiden zijn onschadelijk en werken op een zachte en vriendelijke manier. Ook een rustige massage kan helpen je kind te ontspannen. Let op, dat als je olie gebruikt, deze geschikt is voor baby’s.

16. Slaapcycli

Alle kinderen worden zo af en toe wakker ‘s nachts. Dat is heel normaal. De slaap bestaat uit cycli, en tussen twee van deze cycli in kan een kind lichter slapen. Dan kun je geluidjes horen of wat gejammer. Ga niet bij elk geluidje de kamer in, je kind lijkt misschien wakker, maar is dit niet. Waarschijnlijk zal hij gewoon weer in slaap vallen.

17. Slapen met een speen?

Een speentje is een troost voor een klein kind en kan het helpen makkelijker in slaap te vallen. Toch kan het er ook voor zorgen dat je kind ‘s nachts juist wakker wordt, omdat hij zijn speen kwijt is. Hierdoor heb je kans dat je meerdere keren de kamer in moet, om je kindje zijn speen te geven. Een oplossing kan zijn om de speen weg te halen, op het moment dat je kind lekker slaapt.

18. Ontspannen voor ouders

Als laatste tip: zorg ook goed voor jezelf. Er wordt veel van je gevraagd in de eerste maanden van je baby’s leven. Je doet je uiterste best en het kost veel energie. Dus is die uiteindelijk op, kijk dan of je je kindje bij een lieve oma, opa, tante of oom, of vriend of vriendin kunt onderbrengen. Dat voelt misschien niet prettig: je vindt dat je het zelf moet kunnen. Maar als je uitgeput en emotioneel bent, kun je je kind niet geven wat je eigenlijk wilt. Daarom is het goed even bij te tanken. Al met een dag voel je je waarschijnlijk helemaal opgeladen en kun je er weer zijn voor je kind. En waarschijnlijk vinden opa en oma het alleen maar heel gezellig om een dagje op hun kleinkind te passen! Zo zijn alle partijen blij.

Een goede nachtrust….


Met deze baby slaaptips heb je de handvatten om te zorgen dat je de goede omstandigheden schept voor een ongestoorde nachtrust, van zowel je kind als jijzelf. Je zult makkelijker je baby in slaap krijgen en hij of zij zal beter doorslapen. Vanaf nu kun je hopelijk genieten van een goede nachtrust voor jullie allemaal.

2 thoughts on “18 tips waardoor je baby goed in slaap valt

  1. Een vriendin van mij is ook pasgeleden moeder geworden. Ze zegt ook dat het niet gemakkelijk is om in een ritme te komen. Baby’s slapen de eerste maanden veel en op verschillende tijden. Ik ga haar dit artikel in ieder geval even doorsturen, bedankt!

  2. Ik heb ook gehoord dat natuurlijke rustgevers zoals een warm bad en muziek kunnen helpen bij het in slaap vallen. De baby van mijn broer huilde veel en had hier baat bij. Het zijn de kleine technieken die vaak goed helpen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *