Wist je dat er jaarlijks meer dan 2 miljard plastic tandenborstels in de zee terecht komen? Daarnaast duur het meer dan 400 jaar voor een plastic tandenborstel om volledig af te breken. Dit betekent dat elke plastic tandenborstel ooit gemaakt (sinds de uitvinding ervan in 1939) nog steeds ronddwaalt ergens op aarde! Het is ontzettend slecht voor de natuur, omdat bij dit langzame process veel giftige stoffen vrijkomen.

Met een bamboe tandenborstel kun jij een verschil maken. Bamboe als grondstof voor een tandenborstel heeft vele duurzame voordelen. Voor deze post kijken we naar de bamboe tandenborstels van het Nederlandse merk ECOFELLA.

eccofella

1. Bamboe is een snelgroeiende natuurlijke grondstof

Plastic tandenborstels worden gemaakt van petroleum (een fossiele brandstof). Bamboe is, in tegenstelling tot plastic, een natuurlijke grondstof. En niet zomaar een. Bamboe is de snelst-groeiende plant ter wereld! In de juiste omstandigheden kan bamboo tot wel 91cm per dag groeien. Binnen 3 tot 5 jaar is een bamboe plant klaar voor gebruik. Dit maakt het een uitstekend natuurlijk materiaal voor producten.

2. Bamboe is biologisch afbreekbaar

Het feit dat bamboe een natuurlijk materiaal is maakt het ook biologisch afbreekbaar. Het handvat van een bamboe tandenborstel is daarom ook composteerbaar. Het duurt slechts enkele weken tot enkele maanden (afhankelijk van de compost-omstandigheden) voor een bamboe tandenborstel om volledig af te breken. Beneden dit artikel vindt je meer info over het composteren van je bamboe tandenborstel.

In tegenstelling: plastic tandenborstels doen er honderden jaren over om volledig af te breken, en laten veel giftige stoffen vrij in de omgeving tijdens het process.

3. Bamboe is beter voor je gezondheid

Niet alleen is bamboe beter voor de omgeving, het is ook beter voor jouw gezondheid! Het plastic waarvan de plastic tandenborstel is gemaakt kan chemicaliën ‘lekken’ in je mond. Deze giftige stoffen komen terecht in je bloedsomloop en kunnen schade aanrichten aan jouw lichaam. Bamboe, daarentegen, bevat geen giftige stoffen of chemicaliën en is dus een gezondere optie om je tanden schoon te houden.

4. Een bamboe tandenborstel is milieuvriendelijker om te produceren

De productie van plastic is een vervuilend process waar veel energie voor nodig is en waar veel vervuilende stoffen bij vrijkomen. De productie en bewerking van bamboe is veel duurzamer. Aangezien de productie grotendeels met de hand wordt gedaan (in tegenstelling tot compleet geautomatiseerde machines), verbruikt de bamboe productie veel minder energie. Ook komen er geen vervuilende stoffen bij vrij en worden er geen chemicaliën gebruikt om het te bewerken.

Overigens is bamboe van nature antibacterieel, antimicrobieel en schimmelbestendig. Daarom heeft het geen pesticiden of chemicaliën nodig om te groeien.

5. Bamboe is diervriendelijk

De bamboo tandenborstels worden gemaakt van moso bamboe. Dit type bamboe wordt niet gebruikt als voeding door dieren, zoals de panda en de orang-oetang. Er worden dus geen belangrijke voedselbronnen of leefomgevingen aangetast door de oogst van bamboe, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bomen.

Hoe verzorg ik een bamboe tandenborstel?

Een bamboe tandenborstel kun je precies zo gebruiken als een plastic tandenborstel. Maak na gebruik de tandenborstel goed schoon. Echter, plaats een tandenborstel niet verticaal in een glas of beker, maar leg hem plat op een glas o.i.d. Dit voorkomt dat neergeslagen vocht in de bamboe trekt en schimmel veroorzaakt.

Tandartsen raden aan om de tandenborstel elke 3 maanden te vervangen voor een nieuwe. Wanneer je klaar bent met je bamboe tandenborstel, verwijder de borstelhaartjes met een tang. Deze zijn gemaakt van BPA-vrij nylon and kunnen niet gecomposteerd worden.

Helaas zijn er nog geen goede alternatieven beschikbaar die

  1. de tanden goed schoonmaakt,
  2. vegan is (dus geen varkenshaar o.i.d.) en
  3. lang genoeg meegaat.

Het bamboe handvat kan op de composthoop, de groene sulo, of gebruikt worden als bijvoorbeeld een plant-indicator in de tuin.

Conclusie

Door het gebruik maken van bamboe tandenborstel draag jij bij aan een duurzamere toekomst. Daarbij komt dat ECOFELLA voor elke verkochte bamboe tandenborstel één boom plant in Madagascar!

Voor meer informatie, klik hier.

Waar wacht je nog op! Make the switch.

ECOFELLA bamboe tandenborstels zijn hier beschikbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *