Babyuitzet Checklist: iedereen altijd bij de les! (handige lijst voor iedereen)
Waarom je een baby uitzet nodig hebt
De reden dat je een baby uitzet nodig hebt, is omdat je veel spullen nodig hebt voor de zorg voor je baby. Van een autostoeltje om je baby veilig in de auto te vervoeren, tot een luiertas voor het meenemen van alle benodigdheden, en een draagzak of draagdoek om je baby dicht bij je te houden. Ook heb je een kinderwagen nodig om ermee naar buiten te gaan, een verschoonmatje om je baby schoon te houden als je onderweg bent, en een lijst met kraamcadeaus om je kraambezoek voor te bereiden. Al deze dingen zijn essentieel voor een goede start voor jou en je baby.
Wat te overwegen bij het kiezen van de juiste babyuitzet
Bij het kiezen van de juiste babyuitzet is het belangrijk om te overwegen wat je nodig hebt en wanneer je het nodig hebt. Neem een ervaringsdeskundige mee, gebruik de Baby Uitzetapp en verspreid de aankopen over de 9 maanden. Koop zwangerschapskleding alleen als je het nodig hebt, zoek naar spullen die je later kunt kopen, kijk of je dingen van familie of vrienden kunt lenen of tweedehands kopen, zet een berichtje op Facebook en houd rekening met veiligheidseisen. Bedenk ook je speciale wensen, vergelijk de prijzen en neem de must-haves mee. Vergeet ook niet om informatie te verzamelen over op stap gaan met je kindje. Als je deze factoren in acht neemt, zal je goed voorbereid zijn voor de komst van je baby!
De beste babyuitzet van 2023
1. Voor de bevalling
Wat zijn de beste zwangerschapsuitzets voor 2023?
Voor een zorgeloze zwangerschap is het belangrijk om te weten wat je moet aanschaffen en in huis moet hebben voor de komst van je kindje. Hieronder vind je een uitgebreide lijst met zaken die je zeker nodig hebt:
Kraampakket/zwangerschapsuitzet:
- 1 rol toiletpapier
- 1 pak zout (om de bevallingswas te spoelen)
- 2 emmers (waarvan 1 nieuwe of schone emmer om het babybadje te vullen)
- 2 vuilniszakken
- 1 pak keukenrol/ papieren handdoekjes
- Noodverlichting (zaklamp)
- 1 zeeppompje, ongeparfumeerd of handzeep (wanneer deze niet in het kraampakket zit)
- 1 flesje desinfectans (als de verloskundige dit wenst)
- 1 maatkan of waterflesje met spuitdop (om na te spoelen)
- 1 pakje plastic boterhamzakjes (voor verwijdering maandverband)
- 1 paar lange medische handschoenen.
- matrasbeschermer
- kraammatrassen
- onderleggers
- pakken kraamverband
- navelklem
- flesje alcohol
- doosjes steriele gaaskompressen
- pak verbandwatten
- zoogkompressen (wegwerp of wasbaar)
- 2 tot 3 voedingsbh’s
- kolf + flesjes voor afgekolfdemelk (kun je het beste na de bevalling pas aanschaffen)
- tepelzalf (om kloven en borstontsteking tegen te gaan)
- voedingskussen (ook handig ommee te slapen)
- pak zoogcompressen
- 2 of 3 voedingsbh’s
- kolf + flesjes voor afgekolfde melk (kun je het beste na de bevalling pas aanschaffen)
- tepelzalf (om kloven en borstontsteking tegen te gaan)
- vitamine K
- voedingskussen + 2 extra hoezen
- 1 kraampakket (check je polis om te zien of je een kraampakket van je zorgverzekeraar kunt krijgen)
- Vluchtkoffertje/tas voor het ziekenhuis
- 2 flessen
- 2 spenen speciaal voor pasgeborene
- 1 flessenrager
- soort voeding in overleg met verloskundige of huisarts
- 10 celstofmatjes
- 2 pakken steriele gaasjes 10×10
2. Kleding
De beste kledinguitrusting voor baby’s bestaat uit een aantal basisstukken, waaronder 6 rompertjes, 6 bovenstukken, 6 broekjes, 4 paar sokken, 1 vestje/jasje, 2 mutsjes en 1 paar babyschoentjes. Bovendien heb je een kledingkast nodig om de kleding op te bergen. Om je baby lekker warm te houden, kun je ook nog het volgende aanschaffen: pyjama’s, een pull, een jas en handschoenen en sjaal voor de winter. Daarnaast moeten er ook matras, moltons, hoeslakens, bovenlakens, dekentjes, slaapzakken, metalen kruiken, kruikzakken, voedingshemdjes, voedingsbh’s, borstkolf, flesje voor afgekolfde melk en zoogcompressen aangeschaft worden. Ten slotte is het ook belangrijk om een wieg of ledikant, een commode, een aankleedkussen met 2 hoezen, een babyfoon en een luieremmer aan te schaffen. Was de kleding vooraf en gebruik geen wasverzachter.
3. Meubels
Het kiezen van de juiste stoffen voor je babyuitzet is essentieel voor de gezondheid en veiligheid van je baby. Er zijn veel verschillende stoffen op de markt, maar voor babyuitzet zijn er bepaalde stoffen die beter geschikt zijn dan andere. Katoen en wol zijn de meest geschikte stoffen voor babyuitzet, omdat ze zacht en ademend zijn. Katoen is het meest geschikt voor alle matrassen en lakens, terwijl wol ideaal is voor dekentjes en slaapzakjes. Badstof is een andere stof die veel gebruikt wordt voor babyuitzet, omdat het absorberend en ademend is. Het is belangrijk om producten te kopen die vrij zijn van schadelijke stoffen, zoals chemicaliën of giftige verf, en goed getest zijn op kwaliteit. Door verschillende merken te vergelijken en reviews te lezen, kunnen ouders de beste stoffen vinden voor hun babyuitzet.
4. Flesvoeding
De beste flesvoedingsuitzets van 2018 zijn afhankelijk van de behoeften van je baby. Er zijn verschillende producten die je kunnen helpen bij de voeding van je baby, zoals voeding, 4 flesjes, 4 spenen voor pasgeborenen, flessenborstel, flessenwarmer, melkpoeder, melkpoedertoren of doseerbakje. Om te bepalen welke flesvoedingsuitzet het beste is voor jouw baby, kun je verschillende evaluaties lezen om te zien wat de beste optie is. Kijk naar de kwaliteit, gebruiksgemak, duurzaamheid, prijs en andere functies. Door het lezen van de reviews van andere ouders kan je ook helpen om de juiste aankoop te doen.
5. Borstvoeding
Voor het geven van babyvoeding is het belangrijk om de juiste producten te kunnen kiezen. Als je borstvoeding geeft, heb je bijvoorbeeld een voedingsbh, zoogcompressen, tepelzalf en een voedingskussen nodig. Als je flesvoeding geeft, heb je zuigelingenvoeding, twee flessen met spenen, een flessenborstel of sterilisator, een flessenwarmer en een melkpoedertoren of doseerbakje nodig. Om er zeker van te zijn dat je de beste producten kiest, is het ook belangrijk om de reviews en beoordelingen van andere ouders te lezen. Zo kan je goed vergelijken welke producten voor jou en je baby werken en de juiste keuzes maken.
6. Slapen
De beste babyuitzets voor slapen zijn:
- Wieg (tot 6 maanden) en/of kinderbed met spijlen
- Matras en matrasbeschermer
- Hoeslakens
- Slaapzak met armsgaten (meest veilige keuze)
- Babyfoon
- 2 moltons
- 3 hoeslakens
- 3 bovenlakens
- 2 dekentjes van katoen of wol
- 2 slaapzakjes
- 2 metalen, naadloze kruiken
- 2 kruikzakken
Om je baby zo veilig mogelijk te laten slapen, is het aan te raden om ook jouw slaapomgeving, slaaphouding en bedmateriaal aan te passen. Volg de 7 adviezen om wiegendood te voorkomen en zorg ervoor dat je alle bovengenoemde items in huis hebt.
7. Voor de bevalling
Voor de bevalling van een baby is het belangrijk om enkele essentiale producten in huis te hebben. Hieronder vind je een uitgebreide lijst met de producten die je nodig hebt:
1 rol toiletpapier
1 pak zout (om de bevallingswas te spoelen)
2 emmers (waarvan 1 nieuwe of schone emmer om het babybadje te vullen)
2 vuilniszakken
1 pak keukenrol/ papieren handdoekjes
Noodverlichting (zaklamp)
1 zeeppompje, ongeparfumeerd of handgeld (wanneer deze niet in het kraampakket zit)
1 flesje desinfectans (als de verloskundige dit wenst)
1 maatkan of waterflesje met spuitdop (om na te spoelen)
1 pakje plastic boterhamzakjes (voor verwijdering maandverband)
1 paar lange medische handschoenen
1 matrasbeschermer
2 kraammatrassen
5 onderleggers
2 pakken kraamverband
1 navelklem
1 flesje alcohol
2 doosjes steriele gaaskompressen
1 pak verbandwatten
Zoogkompressen (wegwerp of wasbaar)
2 tot 3 voedingsbh’s
Kolf + flesjes voor afgekolfde melk
Tepelzalf (om kloven en borstontsteking tegen te gaan)
Vitamine K
Voedingskussen (ook handig ommee te slapen)
Kraampakket (check je polis om te zien of je een kraampakket van je zorgverzekeraar kunt krijgen)
Vluchtkoffertje / tas voor het ziekenhuis
Fotocamera / filmcamera
Extra geheugenkaart / batterijen
Tijdschriften
CD met prettige muziek.
8. Handig om in huis te hebben
Een goed doel om in huis te hebben als je een baby hebt, is een ziekenhuistas, vluchttas of vluchtkoffer, met daarin alle benodigdheden die je nodig hebt. Denk aan een matrasbeschermer, kraammatrassen, onderleggers, kraamverband, een navelklem, alcohol, steriele gaaskompressen, verbandwatten, een kraampakket, schone kleding, een telefoon, eten/snacken, iets om in te bevallen zoals een nachtjapon of een lang T-shirt, warme sokken, toilettas met haarborstel/kam, shampoo en douchegel, deodorant, tandenborstel en tandpasta, badjas, lippenbalsem, slippers en sloffen, schoon ondergoed, een voedingsbh, medicijnen, telefoonnummers van familie en vrienden, een muntje voor de rolstoel, een zwangerschapskaart van de verloskundigepraktijk en een elastiekje voor je haar. Ook heb je een digitale thermometer, nagelschaartje, 18 hydrofielluiers, 6 hydrofiel washandjes, 6 spuugdoekjes, 1 pak billendoekjes of wasbare billendoekjes, wegwerpluiers of wasbare luiers, een commode en aankleedkussen met 2 hoezen, 12 hydrofiele doeken, 6 hydrofiele washandjes en 6 spuugdoekjes, luierzalf en billendoekjes nodig. Een luiertas is ook handig maar niet per se nodig. Ten slotte is het belangrijk om je huis kinderveilig te maken. Je kan hiervoor 9 (en meer) tips volgen.
9. Samen met je baby op pad
Als je op pad gaat met baby, heb je een aantal must-haves nodig. Een autostoel voor pasgeboren baby’s is een must als je met de auto reist. Voor wandelingen is een kinderwagen of draagzak handig. Daarnaast is een luiertas een must om al je spullen mee te nemen. Vergeet ook niet een verschoonmatje, kraampakket, tas voor het ziekenhuis, geboortekaartjes, kraamzorg, kinderopvang, kinderbestek, speelgoed en knuffels, box en boxkleed, wipstoeltje, traphekje en een womboo draagshirt voor mama of papa mee te nemen. Ook is een babyfoon handig om de baby in de buurt te kunnen houden.
10. Goed om te regelen
Om een babysuite te regelen, is het belangrijk om de volgende spullen mee te nemen:
- Babykamer accessoires zoals lakens, dekens, kussens, matrasbeschermers, knuffels, mobiel, etc.
- Babykleding: pyjama’s, body’s, ondergoed, schoenen, sokken, bandjes, enz.
- Voedingsartikelen: flesjes, fopspeen, voedingskussens, voedingsknoppen, flessenborstels, flessenkolven, noppen, babyvoeding en potjes, etc.
- Verzorgingsartikelen: luiers, luiercrème, babybad, badkleding, washandjes, badolie, babyolie, babyshampoo, babypoeder, babylotion, borstvoedingsproducten, etc.
- Veiligheidsartikelen: een kinderzitje, een autostoeltje, een buggy, een kinderwagen, een kinderbedje en kinderrek, brandvertragend materiaal, een rookmelder, een thermometer, etc.
- Accessoires en speelgoed: knuffels, autootjes, poppen, bouwblokken, blokken, kleurboeken, puzzels, etc.
- Extra’s: een telefoonnummer voor noodgevallen, een verloskundige kaart, een eerste hulp bij baby’s boek, een kraampakket, een wieg en ledikant opmaken, etc.
- Voedsel en dranken: gezonde snacks, thee, koffie, melk, koekjes, sap, yoghurt, etc.