Het ontcijferen van babygehuil: als je baby aan het huilen is, wil je als ouder niets liever dan zorgen dat je kind weer tevreden en rustig is. Je kijkt naar wat er aan de hand kan zijn, eerst naar de voor de hand liggende zaken (luier, honger), maar als dat niet werkt moet je verder zoeken. 

Als je baby huilt kan dat verontrustend zijn en hoe langer het duurt, hoe meer zorgen je je maakt. Wat wil je baby je vertellen als hij huilt? Wat kunnen de oorzaken zijn? We leggen je uit wat de meest voorkomende redenen van baby huiltjes kunnen zijn.

Huilen: normaal gedrag voor baby’s


Hoewel huilen voor ouders vervelend klinkt, is het voor baby’s heel normaal gedrag, net zo gewoon als slapen en wakker zijn. Het is ook de enige manier waarop je kind kan communiceren, waarmee het duidelijk kan maken dat het behoefte heeft aan iets. Het kind kan nog niet praten of gebaren. Als er iets in de omgeving is dat niet prettig voelt, is huilen het enige dat een baby kan doen. Het probleem is, dat voor ouders niet direct duidelijk is, wat er aan de hand is. Elk kreetje van je kind klinkt hetzelfde. Je kunt niet horen of het alleen maar om een vieze luier gaat, of dat je kind ziek is of pijn heeft. Het is trouwens ook niet waar dat je als ouder of verzorger moet kunnen horen wat de kreetjes van je kind betekenen. Volgens dokter Harvey Karp uit Los Angelos, is dat een mythe.


Oorzaken van huilen


Wat zijn nu de meest voorkomende oorzaken van babygehuil? Hieronder de mogelijkheden en enkele oplossingen

Baby voelt zich oncomfortabel


Op elk ogenblik kan een baby beginnen te huilen: of je kind nu in de box ligt, in een wipstoeltje zit of wanneer je buiten aan het wandelen bent. Als je baby huilt kun je gaan zoeken naar de oorzaak. Een veel voorkomende oorzaak is dat je kind oncomfortabel is. Dit kan zijn: te koud, te warm, kleding die vervelend zit (bijvoorbeeld een muts die over de oogjes zakt of een vervelende rits). Voel het gezicht of hoofd van je baby om te voelen of hij of zij warm of koud aanvoelt. Als je een aanpassing maakt, bijvoorbeeld een extra dekentje, zou het huilen moeten stoppen.

Het huilen in deze situatie klinkt geforceerd, zeurderig en met herhaalde klanken. Het gezichtje van je kind kan er geërgerd uitzien en hij kan met zijn handjes slaan.

Baby heeft honger


Als je je kind net twee tot vier uur eerder hebt gevoed en hij huilt, kun je er van uit gaan dat hij weer honger heeft. Probeer het uit door de borst of de fles aan te bieden. Let wel op dat hij niet teveel voeding krijgt. Vooral als je baby flesvoeding krijgt, kun je beter niet te snel weer voeden. Er zou minstens twee uur tussen elke voeding moeten zitten. Door teveel te eten zal je baby zich ook niet prettig voelen. Als je je baby wilt vasthouden om te troosten en niet te voeden, houd er dan rekening mee dat je kindje je melk kan ruiken. Dat kan hem onrustig maken. Het kan in dat geval handig zijn om de vader in te schakelen.

Als je kind huilt door honger, klinkt dat meestal wanhopig en aanhoudend. De klanken zijn hoog en doordringend.

Baby is teveel geprikkeld


Een pas geboren baby krijgt veel indrukken binnen. Alles in de wereld is nog nieuw: de gezichten die hij ziet, het eten dat hij krijgt en de geluiden die hij hoort. Het is belangrijk dat voor een kind deze indrukken gedoseerd worden. Een baby kan overprikkeld raken tijdens een drukke dag. Met huilen kan hij aangeven dat hij de indrukken niet meer kan verwerken en gespannen raakt. Als ouders kun je zorgen dat je kind de rust krijgt die hij nodig heeft. Haal je kind weg uit een drukke ruimte of neem je kind bij je op schoot en houd hem dicht tegen je aan. Hij kan dan je ademhaling en hartslag horen en de aanwezigheid van een ouder werkt geruststellend.

Natuurlijk kan het ook nodig zijn je baby naar bed te brengen. Maar zorg wel dat je kind eerst weer rustig is, anders zal hij niet gemakkelijk in slaap vallen.

Een gespannen en overprikkeld kind zal in het begin niet heel hard huilen, maar als er geen aandacht aan wordt besteed zal het uiteindelijk overgaan in gillen. Ook aan gedrag kun je een overgestimuleerd kind herkennen: de baby draait zich weg van de prikkels.

Baby verveelt zich


Het tegenovergestelde kan ook voorkomen: verveling. De baby voelt zich alleen, heeft geen afleiding meer en kan gaan huilen. Een klein kind weet zichzelf nog niet te amuseren en reageert direct op de omgeving. Als alles er bekend uitziet en elk kleurtje is gezien, kan dat gaan vervelen. Je kunt je kind helpen leren om zichzelf bezig te houden. Als je kind huilt uit verveling, kun je elke keer iets langer wachten om naar hem toe te gaan. De baby zal op zoek gaan naar een nieuwe prikkel en het kan goed zijn dat hij weer iets nieuws vindt om mee te spelen of iets interessants ziet. Dat kan de mobile boven hem zijn, of zijn eigen handje of voetje. Hiermee leer je je baby dat hij zichzelf kan bezighouden, wat een belangrijke vaardigheid is in het leven.

Als je kind huilt uit verveling klinkt dit niet hard. Het kan gemakkelijk overgaan in tevreden geluidjes, als je baby weer zelf gaat spelen.

Baby heeft pijn


Je probeert natuurlijk zoveel mogelijk te voorkomen dat je baby pijn heeft. Toch hebben sommige baby’s helaas last van darmkrampjes. Het spijsverteringssysteem is nog niet helemaal goed werkzaam en soms kan dit buikpijn veroorzaken. Een speentje kan helpen je baby te kalmeren en kan de buikpijn zelfs verlichten. Bij een inenting kan de speen ook een uitkomst zijn. Geef je borstvoeding, dan kun je voor de prik je kind nog even kort voeden. Als je vermoedt dat het huilen van je baby een ernstiger oorzaak heeft, ga dan op je gevoel af en ga met je kindje naar de dokter.

Als een baby pijn heeft klinkt het gehuil zeer doordringend en hard. Een kind kan ook de rug kromtrekken en wild bewegen. Bij pijn in de buik trekt een baby vaak de knieën op naar de borst.

Baby is moe


Voor jonge kinderen is slaap erg belangrijk. Een baby wordt snel moe, omdat deze alle nieuwe prikkels en indrukken moet verwerken. Zorg dus dat je kind genoeg slaap krijgt in een rustige ruimte. De baby zal gaan huilen als hij moe is. Je kunt dit herkennen aan eventueel rode ogen en dat je kind in zijn ogen wrijft. Enkele tips waardoor kinderen beter in slaap vallen, is te zorgen voor ononderbroken slaap (niet bij elk geluidje de slaapkamer in lopen), ‘s nachts de kamer goed donker maken en eventueel inbakeren. Vooral onrustige kinderen kunnen door het inbakeren goed tot rust komen.

Een baby die moe is huilt jengelend, wat later overgaat in harder huilen. Hij krijgt een wat glazige blik in zijn ogen. Als je je kind optilt kan hij zijn gezicht in je borst begraven.

Wanneer is een baby een huilbaby?


Alle baby’s huilen, maar als je kind gedurende drie weken meer dan drie dagen per week, drie uur per dag huilt, kun je spreken van een huilbaby.

Waarom een kind zoveel huilt is niet echt te achterhalen. De baby is gezond en alles is in orde. Deze kinderen zijn vaak overactief en overbeweeglijk en schrikken sneller dan andere baby’s. 15% van alle Nederlandse baby’s is een huilbaby. Inbakeren kan helpen een huilbaby tot rust te brengen, het geeft hem een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Je kind op de buik laten slapen kan in dit geval ook helpen, hoewel het meestal wordt afgeraden. Maar sommige kinderen vinden op de rug liggen nu eenmaal niet prettig.

Schommelen kan ook helpen. Je kunt je (ingebakerde) kind in de armen houden en rustig heen en weer schommelen. Een mechanische schommelwieg kan ook een uitkomst zijn. Je kind sussen, door in zijn oor rustgevende geluiden te maken, net zo hard als hij huilt, is eveneens rustgevend. Het doet je kind denken aan de geluiden in de baarmoeder.

Niet elk huilen kun je troosten


Hoe goed je ook je best doet om je baby te troosten, soms is het huilen ontroostbaar. Je kunt er niet van uitgaan dat je al het huilen kunt laten stoppen, zegt Ron Barr, een PhD aan de universiteit van Britisch Columbia. Toch hoef je je ook dan geen zorgen te maken. Je baby is gewoon gezond en jij doet alles goed.

Het is moeilijk om te accepteren dat het je niet lukt om je kind te troosten en het kan je erg aan het twijfelen maken. Je kunt erop vertrouwen dat je echt niet de enige bent die het soms moeilijk heeft met een huilende baby. Nogmaals, als je twijfelt of je zorgen maakt, kun je altijd even bij je huisarts of consultatiebureau langsgaan.

Babytaal leren


Door goed op de signalen van je baby te letten, kun je veel leren over je kind. De communicatie van een baby is niet eenduidig, en misschien is het niet altijd helemaal duidelijk wat je kind je wil vertellen. Maar toch kun je veel opmaken uit baby huiltjes en de lichaamstaal. In eerste instantie is het lastig, maar dat is ook geen wonder.

Jouw baby is nog maar net in de wereld gekomen, alles is nog zo onbekend, zelfs zijn eigen lichaam. Dat moet hij nog leren kennen. En jij als ouder zal net zo goed je baby moeten leren kennen. Daar gaat wat tijd overheen. Maar je kunt erop vertrouwen dat dat helemaal goed gaat komen. Jullie zullen je eigen manier van communiceren gaan krijgen en over niet al te lange tijd heb je genoeg aan een blik, een geluid of een gebaar, om te weten wat je kind je wil zeggen.

Herken je de huiltjes van je baby?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *