Slaapt jouw baby nog niet door en die van je vrienden, collega’s en kennissen wel?

Voel je je daardoor onzeker en slaat bij jou meteen de twijfel toe? Geen paniek! Uit onderzoek blijkt namelijk dat niet doorslapen voordelen heeft voor je baby.

Lees onze blog, dan heb je meteen een goed antwoord als mensen je (alweer) vragen of je baby al doorslaapt.

Professor zuigelingenzorg en ontwikkelingspsychologie Peter Fleming van de Bristol University stelt dat baby’s helemaal niet gemaakt zijn om lange perioden te slapen. En dat heeft te maken met het volgende.

In de baarmoeder krijgt je baby via de placenta het slaapregulerende hormoon melatonine binnen. Eenmaal buiten de buik moet je baby op eigen houtje een slaappatroon opbouwen. En dat kost tijd. Baby’s kennen het verschil tussen dag en nacht niet en hebben een kortere slaapcyclus dan volwassenen. Pas na ongeveer 4 maanden mag je spreken van een bioritme en meerdere onderzoekers stellen zelfs dat de interne klok van een kind pas echt geregeld is als het naar school begint te gaan.

Doorslapen is voor een baby dus helemaal niet natuurlijk. Professor Fleming geeft aan dat onze maatschappij sneller evolueert dan de biologie. Het heeft meer dan een half miljoen jaar nodig gehad om ons slaappatroon te ontwikkelen en nu wordt verwacht dat we dit naar onze eigen hand kunnen zetten? Het idee dat baby’s de hele nacht moeten slapen, hebben we elkaar de afgelopen decennia aangepraat. Het is niet voor niets dat kindjes over het algemeen het liefst wakker zijn tussen zes uur ‘s avonds en middernacht. Dat is precies de tijd dat ze veel meer aandacht kunnen krijgen van hun ouders. “Het is compleet normaal en zinvol, alleen past het niet in de 21ste-eeuwse verwachtingen”, aldus Fleming.

En als je erover nadenkt zijn die verwachtingen ook helemaal niet zo gek. Vandaag de dag zijn we allemaal zo druk met werk en gezin en meer dan ooit bezig met slaap, het gebrek eraan of de wetenschap erachter. Het is niet voor niets dat het aantal mensen met slaapproblemen en burn-outs zo toeneemt. Met als gevolg dat het verwachtingspatroon dat we hebben, totaal onrealistisch is.

Daarbij komt ook nog eens dat niet doorslapen voordelen heeft voor je baby. Als je je baby ‘s nachts voedt, krijgt het brein een constantere stroom van voedingsstoffen toegevoerd. Diverse studies wijzen uit dat er een sterke link bestaat tussen nachtelijke voedingen en een betere ontwikkeling (zeker op het vlak van intelligentie). Daarnaast blijkt dat baby’s die dichtbij hun houders vertoeven, meer empathie hebben, meer zelfregulering en minder kans op depressie. Je baby langdurig laten huilen zorgt daarentegen voor ongezond veel stress.

Een troost dus. Je hoeft je dus absoluut niet schuldig te voelen als je als ouder je bed uitspringt om je baby met veel liefde te troosten, opnieuw in slaap te wiegen, aan de borst te leggen of (veilig) mee in bed te nemen. Hiermee stimuleer je de ontwikkeling van een gerust en gehecht kind dat vol vertrouwen kan groeien en op termijn slapen als iets fantastisch leert zien.

Het advies van professor Fleming is om je baby dicht bij je in de buurt te laten slepen. ‘De gedachte dat een bed delen met je baby verkeerd is, is gewoon onzin. Ongeveer negentig procent van de zuigelingen wereldwijd slaapt zo. Het is al duizenden jaren in feite de norm,’ zegt de professor. Maar wij snappen natuurlijk ook wel dat dit voor voltijds werkende ouders geen optie is. Wat je dan wel kunt doen? Kies voor maximaal contact op momenten dat het wél kan. Zo maak je al een hele hoop goed.

Bron: De Morgen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *