De gezondheid van je gezin is een van je belangrijkste prioriteiten. Eten ze wel gezond en bewegen ze wel genoeg, zijn vaak de eerste vragen die we onszelf dan stellen. Maar vaak vergeten we dat er ook veel winst te halen valt in onze leefomgeving. Met deze vijf tips zorg je eenvoudig voor een gezonde leefomgeving voor je gezin.

De gezondheid van je gezin is een van je belangrijkste prioriteiten. Eten ze wel gezond en bewegen ze wel genoeg, zijn vaak de eerste vragen die we onszelf dan stellen. Maar vaak vergeten we dat er ook veel winst te halen valt in onze leefomgeving. Met deze vijf tips zorg je eenvoudig voor een gezonde leefomgeving voor je gezin.


1. Zorg voor voldoende ventilatie

Inmiddels is dit bij de meeste mensen wel bekend, maar toch leeft niet iedereen er naar. Zeker met deze winterse temperaturen hebben we het liever warm binnen. En daar horen open ramen niet bij. Zonde, want voldoende ventilatie is de snelste manier om van ongezonde stoffen af te nemen. Zet dus ook met het koude weer wat vaker je ramen open. Bijkomend voordeel is dat je huis ook nog eens lekker fris gaat ruiken.


2. Gebruik oma’s alternatieven

De meeste schoonmaakmiddelen die we in de winkel vinden, zijn ongezond voor ons lichaam en het milieu. Daarnaast zorgen ze ook nog eens voor een korte levensduur van onze vloeren en tegels. Waarom we ze dan toch gebruiken? Dat is voor ons ook een raadsel. Gebruik liever oma’s alternatieven, zoals groene zeep, soda of azijn. Ze werken vaak beter, zijn een stuk goedkoper en zijn ook nog eens gezonder. En je doet ook het milieu er een plezier mee.


3. Vermijd echt giftige stoffen

Dit klinkt misschien als een open deur, maar veel mensen schrikken als ze de ingrediënten van de schoonmaakspullen vergelijken met de lijsten die op internet te vinden zijn, zoals die op de WECF site. Daarom is het beter de schadelijke stoffen het huis uit te doen. Hiermee voorkom je dat de stoffen in het (grond)water terechtkomen en behoed je je gezin voor schadelijke gevolgen als huidveroudering, verstoren van de hormoonhuishouding of ademhalingsproblemen.
 

4. Keurmerken helpen je verder!

We snappen best dat je door de enorme hoeveelheid aan schoonmaakmiddelen soms even niet meer weet welke je moet kiezen. Je wilt dat je huis schoon wordt en gezond is voor je gezin. Hoe weet je dan welke producten je moet kiezen? Gelukkig bestaan er ook keurmerken binnen de schoonmaakmiddelenindustrie. Zo is er het Europese Eco Label (herkenbaar aan de bloem met euroteken).Dit label is geldig binnen de gehele Europese Unie en wordt gegeven aan schoonmaakproducten die schoner worden geproduceerd en verpakt. Voordeel is dat dit keurmerk alleen wordt gegeven aan producten die vergelijkbaar schoonmaken als de reguliere middelen.

Andere keurmerken zijn bijvoorbeeld de Nordic Swan Ecolabel, Ecocert Greenlife of BDIH keurmerk.


Deze schoonmaakmiddelen zijn niet altijd makkelijk te vinden in de winkel.
 

Hier vind je een handig overzicht met schoonmaakmiddelen die zacht zijn voor het milieu.


5. Gebruik andere luchtjes

We kennen allemaal de reclames waar een luchtverfrisser zorgt voor een heerlijke, frisse geur. En we zullen hier zeker niet betwisten dat de luchtverfrissers zorgen voor een frisse geur, maar dit is niet het enige gevolg dat een luchtverfrisser heeft. Deze ‘verfrissers’ bevatten namelijk vaak dubieuze stoffen die voor allergische reacties kunnen zorgen of in het ergste geval zelfs kankerverwerkend zijn. Wie kiest voor een gezonde leefomgeving voor zijn gezin doet er daarom ook verstandig aan wat vaker het raam open te zetten. Wel de frisse geur, niet de nare gevolgen.


Begin jij het nieuwe jaar ook met een gezonde en schone leefomgeving? Heb je nog andere tips? Laat het ons weten via Facebook of laat een berichtje achter hieronder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *