Je baby lekker in de zon laten spelen is natuurlijk heerlijk. De zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D, wat bijdraagt aan sterke botten en tanden. Maar pas op, de zon is ook gevaarlijk voor je kleintje.
Zonlicht beschadigt de huid en vergroot het risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Daarom is het zo belangrijk om je baby vanaf het begin af aan te beschermen uit de zon.
De babyhuid is extra kwetsbaar en heeft minder tijd om te herstellen. Het is daarom belangrijk om je baby goede bescherming te bieden. Hoe je dit het beste aan kunt pakken? Wij zetten de beste tips voor je op een rijtje.
Smeer je baby goed in
Zorg ervoor dat je je baby altijd goed insmeert met zonnebrand. Er zijn speciale zonnebrandcrèmes die geschikt zijn voor baby’s en kinderen. Kies in ieder geval voor een hoge beschermingsfactor (bijvoorbeeld factor 50) en een op basis van natuurlijke ingrediënten.
Omdat de huid van baby’s zo teer is, is het ook extra gevoelig voor de synthetische stoffen die vaak in zonnebrandcrèmes voorkomen. Ga daarom voor een natuurlijke zonnebrand, zoals bijvoorbeeld die van Lovea, Urtizon of Biosolis. Deze producten zijn vrij van giftige toevoegingen en daardoor extra geschikt voor de kwetsbare babyhuid.
Hier moet je op letten bij het insmeren:
– Begin een half uur voordat je naar buiten gaat al met insmeren.
– Smeer je baby van top tot teen in en vergeet niet de nek, neus, oren,
knieholtes, elleboogjes etc.
– Zonnebrand is nooit helemaal waterproof. Smeer dus opnieuw in nadat je baby
in het water is geweest.
– Smeer gedurende dag herhaaldelijk in, in ieder geval elk uur.
– Pas op met restjes zonnebrand. Ze zijn vaak maar 1 tot 2 jaar houdbaar en als
ze al open zijn geweest kan het zijn dat de beschermingsfactor lager is
geworden.
– Ook in de schaduw moet je je baby regelmatig insmeren.
Zoek zoveel mogelijk de schaduw op
Het wordt zelfs aangeraden om je baby het eerste jaar helemaal niet bloot te stellen aan de directe zon. Zoek daarom zoveel mogelijk de schaduw op, in ieder geval tussen 12.00 en 15.00 uur, de zon is dan namelijk op zijn sterkst. Houd er wel rekening mee dat ook in de schaduw UV-straling aanwezig is en je dus kunt verbranden.
Pas op voor oververhitting
Als je baby in een kinderwagen slaapt, bestaat er een kans op oververhitting
of uitdroging. Let er daarom altijd op dat de kinderwagen niet in de zon staat.
Zorg er ook voor dat de kap van de wagen naar beneden geklapt is en dat je er
geen dekentje of jas overheen hangt. Dit houdt namelijk frisse lucht tegen en
kan er voor zorgen dat het in korte tijd heel heet wordt in de wagen. Je kunt
oververhitting en uitdroging herkennen aan het feit dat je kindje huilt, zich
niet lekker voelt, spuugt of suf is. Ga bij twijfel altijd even langs een
dokter.
Kies voor UV-werende kleding
Gewone kleding biedt geen goede bescherming tegen de zon. Gelukkig is er tegenwoordig speciale UV-werende kleding te koop. Deze kleding houdt soms wel 98% van de UV-straling tegen, wat gelijk staat aan factor 50. Wist je trouwens dat er ook UV-werende zwempakjes bestaan? Of kies voor de zwemluiers en zonnehoedjes van Zoocchini. Zo is je baby ook in het water goed beschermd tegen de zon.
Extra bescherming met een petje en een zonnebril
Om het kwetsbare hoofdje te beschermen tegen de zon, is het dragen van een (UV-werend) petje zeer aan te raden. Bovendien houdt een petje het hoofdje koel waardoor er minder kans is op een zonnesteek. Om ook de ogen te beschermen kun je kiezen voor een petje met zonneklep of een speciale baby zonnebril.
Wat te doen als je baby toch verbrand is?
Ondanks het opvolgen van alle hierboven genoemde tips, kan het natuurlijk zijn dat je baby toch verbrand is. Smeer in dat geval je baby in met een goede after sun, bijvoorbeeld die van Biosolis, Lovea of Lavera.
Ook voor een after sun geldt: kies voor een natuurlijke variant zonder schadelijke toevoegingen. Houd je baby de komende dagen in ieder geval uit de zon. Heeft je baby erg veel last van zijn of haar verbrande huidje? Een lauw badje kan in dat geval iets verkoelen.