Op vakantie met je baby of peuter. Dat klinkt misschien best spannend maar met deze tips ga je veilig en ontspannen op vakantie met je baby.

Ik kan je vertellen het vergt wel wat meer inspanning maar tegelijkertijd is het ook een geweldige ervaring. En ik spreek uit ervaring, want wij zijn 3 maanden door Zuid-Amerika getrokken met onze destijds 15 maanden oude dochter. In deze 3 maanden zijn we in 5 landen geweest en hebben we lange afstanden afgelegd, zowel met de auto, de bus, de trein,  en het vliegtuig. Ook hebben we bij een indianen familie gelogeerd hoog in de bergen en bij een familie die op een eiland woonde dat heel hoog in het Titicaca meer ligt en waar geen electricitieit en stromend water was, we zijn in kustplaatsjes geweest waar het bijna 40 graden was en nog veel meer avonturen beleefd. Geloof mij, we hebben alle onmogelijke situaties wel een keer meegemaakt. Als jullie het leuk vinden wil ik deze ook wel een keer delen in een blogpost. 


Of je nou lekker in Nederland blijft, in Frankrijk op een leuke camping of wat verder weg op vakantie gaat: Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom deel ik graag deze 55 tips om veilig, onbezorgd en ontspannen op reis te gaan zodat je lekker kan genieten van de leuke tijd die je met elkaar beleeft.

In deze post lees je alle tips over: de voorbereiding, onderweg, de vliegreis, je bestemming kiezen, veiligheid op reis, aankomst, slim omgaan met de middagdutjes en slapen, eten op vakantie, activiteiten & handigheidjes. 

De voorbereiding


1. Van tevoren en op tijd boeken zorgt voor rust en voorkomt ellende.

2. Controleer voor je met je baby op vakantie gaat of er inentingen nodig zijn voor de bestemming waar je heengaat.

3. Zorg voor insectenwerende middelen om te zorgen dat je kleintje niet gestoken zal worden. Overweeg of een klamboe nodig is.

4. Baby’s hebben ook een paspoort of visa nodig, dus zorg dat de papieren in orde zijn.

5. Zorg dat ook de zorgverzekering in orde is voor jou en je kind.

6. Houd rekening met allergieën. een kaartje  waarop in meerdere talen staat waar je kind last van heeft kan handig zijn.

Tips voor onderweg

7. Neem een kleine ventilator mee, in een warme auto zijn die heel prettig om je kind te koelen.

8. Zorg onderweg voor genoeg pauzes, zodat je om de paar uur even kunt stoppen. Tijdens het verschonen kan je kind even trappelen en de benen strekken.

9. Neem nieuw speelgoed mee en wat oude vertrouwde speeltjes. Pak ze in, je kind zal het prachtig vinden om uit te pakken. Daarmee heeft je kind ook weer wat leuks om zich mee bezig te houden.

10. Loop tijdens de reis in trein of vliegtuig met je kind rond, wijs interessante dingen buiten of binnen aan. Je kind zal zich zo minder snel vervelen.

11. Overweeg of je ‘s nachts kunt reizen. De kinderen kunnen slapen en maken de reis daardoor veel gemakkelijker.

12. Of je nu met een huurauto of je eigen auto reist, zorg voor veilige autostoeltjes en controleer altijd of ze goed vastzitten. In sommige landen heb je geen autostoeltjes, zoals in veel landen in Zuid-Amerika. Houd je kindje dan op schoot en maak jezelf vast in de gordel.

13. Er zijn speciale achteruitkijkspiegels om de kinderen in de gaten te kunnen houden.

14. Voor in de auto of het vliegtuig is een draagbare dvd speler of een ipad een uitkomst om je kind bezig te houden tijdens de reis.

Tips voor vliegen met kinderen

15. Gebruik de voorzieningen: er zijn verschoontafels in het vliegtuig.

16. Houd rekening met vertragingen: neem extra drinken en eten mee. De regels voor afgesloten flessen gelden niet voor babyvoeding. Controleer de voorschriften bij de luchtvaartmaatschappij.

17. Baby’s krijgen vaak last van hun oortjes doordat ze de druk er niet vanaf kunnen halen. Neem een (pap) fles mee en geef die wanneeer je gaat opstijgen. Doordat je baby hard aan de fles moet zuigen kunnen de oortjes geklaard worden. 



Je bestemming kiezen

18. Kies een bestemming waar het niet al te warm is. Kleintjes kunnen de warmte niet goed kwijt en worden sneller geprikkeld, loom en kunnen minder gaan eten.


19. Zorg voor een zo rustig mogelijke reis, dus zonder veel overstappen als je vliegt. Misschien is een langere route goedkoper maar jij en je kind zullen uitgeput zijn als je aankomt.


20. Kijk of er een camping of hotel is dat familievriendelijk is. Vaak zijn daar voorzieningen speciaal voor baby’s en kleine kinderen, die je verblijf veel gemakkelijker zullen maken. Denk aan een babybedje, een badje en kindermeubilair. 

Veiligheid op vakantie met je baby


21. Als je naar een land gaat waar kraanwater niet veilig is en je fleswater gebruikt, let op de mineralen. Water met een hoog mineraal gehalte kan onveilig zijn voor baby’s.

22. Als het kraanwater niet gedronken mag worden, let op als je kinderen tanden poetsen of water willen drinken. Zet altijd een fles water bij de kraan.

23. Houd in de gaten dat je kind genoeg drinkt als het warm is.

24. Neem genoeg zonnebrandcrème mee met een hoge beschermingsfactor. Baby’s en kinderen verbranden snel. In landen dichtbij de evenaar wordt factor 100 verkocht voor baby’s. 

Aankomst op je vakantiebestemming


25. Pak strategisch uit: zorg dat je meteen bij de hand hebt wat je als eerste nodig hebt.

26. Stel het uitpakken niet uit, hierdoor blijf je georganiseerd. Laat een volwassene iets met de kinderen gaan doen, terwijl de ander aan de slag gaat.

27. Maak een verschoonruimte, met luiers, een onderlegger en doekjes.

28. Maak een speelplek. Zorg dat er ruimte is voor dje kindje om te spelen, met al het speelgoed bij elkaar. Dit zorgt ervoor dat ze zich sneller thuis voelen.

29. Maak een keuken, ook al is er geen. Zet alle flesjes, bordjes, de babyvoeding en zeep bij elkaar. Doe dit in de badkamer als daar de enige gootsteen is.

Slim omgaan met de middagdutjes en slapen


30. Als de baby niet in een vreemde ruimte wil slapen, zorg dat je een goede buggy hebt die plat kan. Maak een wandeling en laat je kind onderweg slapen.

31. Je kunt ook een drager gebruiken om je kind te laten slapen tijdens het wandelen. Probeer voor je vertrekt uit of je baby dit fijn vindt.

32. Ook met de auto rijden is een optie, sommige kinderen slapen goed in de auto.

33. Boek je hotel strategisch als je kind niet onderweg wil slapen. Dicht bij het strand is misschien duurder, maar als je terug moet voor het slaapje, is dat wel het handigste.

34. Wissel slaapjes-dienst af. Een ouder blijft bij het slapende kind, de ander gaat iets buitenshuis doen.

35. Laat je kind wennen aan slapen in het reisbed, zodat hij het bedje al kent als jullie op reis gaan.

36. Geef het niet meteen na een paar dagen op als je kind niet goed slaapt. De baby moet wennen aan de nieuwe omstandigheden, het ritme en de temperatuur.

37. Houd je routine zoveel mogelijk hetzelfde als thuis. Als je je kindje in slaap krijgt met een slaapliedje of een badje, doe dit op vakantie ook.

Eten op vakantie


38. Stel je gaat een dagtrip maken en je moet heel vroeg weg, neem een snelle, gezond ontbijtje mee voor je baby, zoals zelfgemaakte broodjes, fruit maar of een gezonden mueslireep. Dat is sneller dan naar het restaurant gaan om te eten.

39. Neem altijd meer poedermelk mee dan je nodig hebt. Gebruik zip-lock zakjes om ruimte te besparen.

40. Borstvoeden kan overal, dus doe dat als je je op je gemak voelt.

41. Als je wilt genieten van uit eten gaan, laat je kinderen op je smartphone of tablet filmpjes kijken.

42. Ga vroeg naar het restaurant: er is genoeg ruimte om de buggy neer te zetten en je hoeft niet lang op het eten te wachten.

43. Je kunt ook juist later eten. Geef je kind de fles en laat hem in de buggy in slaap vallen. De rest van de maaltijd kun je rustig eten.

44. Zorg voor genoeg bekend eten voor je kind.

Activiteiten

45. Plan niet teveel op een dag. Kleintjes kunnen hun aandacht niet zo lang vasthouden en ze gaan zich vervelen.

46. Doe maar een grote activiteit op een dag en pas je schema aan als je kind geen zin meer heeft.

47. Zorg om de paar dagen voor een kleine verrassing. Een speeltje, een kleurboek, een leesboek, dat je inpakt als een cadeautje.

Handigheidjes

48. Zorg ervoor dat je een eigen drinkbeker bij je hebt waaruit je kindje zelf kan drinken. Wij hadden de Kid Kanteen beker bij ons op reis en dat was echt een aanrader. Ze liep de hele dag met haar beker in haar hand. 49. Zorg voor felle kleuren, vooral als je kind al kan lopen. Daarmee is hij sneller terug te vinden in de drukte.

50. Neem een draagzak mee, waar je kindje op je rug kan. 

51. Zorg dat je kind regelmatig schone kleren kan aantrekken als het heet is. Natte kleding kan voor huidirritatie zorgen.

52. Plan niet alleen familietijd in, maar doe ook soms eens iets alleen. Zo kom je aan je rust toe.

53. Doe je kind een bandje om met naam en telefoonnummer.

54. Neem bij uitstapjes toetenpoetsers mee, die zijn overal handig voor.

55. Blijf ontspannen: de vakantie met je kind zal anders zijn dan zonder. Stel je daar vast op in.


Veel plezier op vakantie alvast en met deze tips gaat het zeker een leuke tijd worden. Heb je zelf nog een tip die er niet tussen staat? Laat het dan weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *