Om tanden en tandvlees gezond te houden, is goed tanden poetsen heel belangrijk. Maar hoe kun je nou het beste tanden poetsen met kinderen? Lees onze tips!

Tanden poetsen is een belangrijk onderdeel van een goede mondhygiëne. Door goed te poetsen houd je tanden en tandvlees gezond.

Begin bij je kinderen al met poetsen zodra de eerste tandjes doorkomen en zorg er daarmee voor dat het een gewoonte wordt.

Voor kinderen tot 2 jaar volstaat het om minimaal 1x per dag de tandjes te poetsen, daarna wordt aanbevolen om 2x per dag 2 minuten te poetsen. Bij kinderen tot 10 jaar is het verstandig om altijd nog even na te poetsen.

Welke tandenborstels zijn geschikt voor kinderen?

Het Australische merk Jack N’ Jill bestaat al ruim 20 jaar en ontwikkelt de beste kindvriendelijke tandenborstels en tandpasta. Met het leuke design van hun producten wordt tanden poetsen bovendien echt een feestje!

De zachte tandenborstels zijn speciaal ontworpen voor de eerste tandjes en gemaakt van natuurlijk materiaal. Hierdoor zijn de tandenborstels erg veilig voor kleine kinderen, ze zijn namelijk hypoallergeen, vrij van GMO, BpA en andere chemicaliën.

De Jack N’ Jill tandenborstels bevatten zachte nylon borstelharen die de tandjes goed schoonmaken en ze hebben een biologisch afbreekbaar handvat.

De borstels zijn gemaakt om als tandenborstel te gebruiken en niet als speen. Erop kauwen dient vermeden te worden, omdat dan de haren los kunnen laten. Wij raden daarom aan om altijd toezicht te houden.

Maar geen zorgen, de borstelharen van Jack N’ Jill tandenborstels zijn gemaakt van medische siliconen die niet giftig zijn. Bij eventueel doorslikken kunnen ze zonder problemen het spijsverteringskanaal door.

Zijn je kinderen al iets ouder? Dan zijn de bamboe tandenborstels van Humble Brush ideaal.

Deze tandenborstels hebben een ergonomische handligging en een natuurlijke anti-slip eigenschap waardoor kinderen hem gemakkelijk zelf vast kunnen houden.

Ook deze tandenborstels gaan net zo lang mee als plastic tandenborstels, zijn vrij van BpA en biologisch afbreekbaar.

Kindvriendelijke tandpasta zonder fluoride

Helaas bestaan veel tandpasta’s uit tal van schadelijke ingrediënten, waaronder natriumfluoride. Natriumfluoride is een giftig zout (er wordt niet voor niets geadviseerd om de tandpasta niet in te slikken) dat de tanden verhard en tandplak afbreekt.

Wil je liever niet dat je kleintje schadelijke stoffen binnen krijgt als je begint met tanden poetsen? Kies dan voor de natuurlijke tandpasta van Jack N’ Jill. Deze tandpasta’s zijn verkrijgbaar in diverse smaken (o.a. aardbei, banaan, bosbessen en framboos) en 100% veilig voor jonge kinderen.

De tandpasta’s van Jack N’ Jill zijn vrij van gevaarlijke chemicaliën als fluoride, kleurstoffen, conserveringsmiddelen en SLS.

De tandpasta van Jack N’ Jill bevat verzachtende en antibacteriële calendula, natuurlijke xylitol om tandbederf tegen te gaan en is veilig bij eventueel doorslikken.

Doe niet teveel tandpasta op de tandenborstel: een halve centimeter is al voldoende.

Hoe poets je het beste de tanden van je kinderen?

Zorg ervoor dat je tijdens het tanden poetsen goed in de mond van je kindje kunt kijken. Ondersteun zijn of haar kin met je hand en laat het hoofdje tegen je lichaam rusten.

Volg voor het poetsen onderstaand stappenplan:

  1. Was je handen voordat je begint met poetsen en spoel de tandenborstel uit
  2. Doe een klein beetje tandpasta op de borstel en poets zachtjes met ronddraaiende bewegingen
  3. Begin met de binnenkant van de onderkaak
  4. Poets daarna de buitenkant van de onderkaak
  5. Als laatste poets je de bovenkant van de kiezen in de onderkaak
  6. Herhaal dezelfde stappen voor de bovenkaak
  7. Poets vervolgens zachtjes de grens tussen tand en tandvlees
  8. Spuug de tandpasta goed uit
  9. Spoel de tandenborstel grondig uit, vooral de borstelharen

Met deze tips wordt tanden poetsen een feest!

Om te voorkomen dat kinderen verveeld raken tijdens het tandenpoetsen, hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet:

– Laat je kind meehelpen met tanden poetsen. Hij/zij kan bijvoorbeeld zelf de tandpasta op de tandenborstel doen.

– Kies voor een tandenborstel met een leuk design, zoals bijvoorbeeld deze koala tandenborstel of dino tandenborstel.

– Vertel tijdens het tanden poetsen een leuk verhaaltje of zing een liedje. Je kunt ook wat muziek opzetten wat 2 minuten duurt.

– Maak een spelletje van het poetsen: vertel bijvoorbeeld dat je beestjes weg moet poetsen.

– Geef je kindje een beloning na het tanden poetsen, bijvoorbeeld in de vorm van een stickerkaart. Na elke keer goed tanden te hebben gepoetst krijgt je kindje een sticker en bij een volle stickerkaart een klein cadeautje.

– Poets tegelijkertijd zelf je tanden. Kinderen doen graag de ouders na!

Onderhoud van de tandenborstels

Om tandenpoetsen zo hygiënisch mogelijk te houden is een goed onderhoud van de tandenborstels belangrijk.

Spoel de tandenborstels grondig uit voor en na elk gebruik en dan met name de borstelharen. Schud overtollig water eraf en zet de tandenborstel rechtop in een leuke drinkbeker om de haren goed te laten drogen.

Verder is het belangrijk om de tandenborstels elke week te steriliseren in kokend water, vooral na bijvoorbeeld ziekte.

Je kunt tandenborstels ook steriliseren met waterstofperoxide, wat verkrijgbaar is bij de meeste apotheken. Dit heeft een veilige en antimicrobiële werking en wordt snel afgebroken tot water en zuurstof.

Wees er wel voorzichtig mee, want waterstofperoxide is niet voor inwendig gebruik en werkt ook als bleekmiddel.

Om tandenborstels met waterstofperoxide te steriliseren plaats je de tandenborstel met de kop naar beneden in een beker. Doe er genoeg peroxide in zodat de kop en borstelharen onder staan.

Laat dit 10 minuutjes staan en spoel de borstel vervolgens goed uit onder de kraan. Schud overtollig water eraf en plaats de tandenborstel rechtop in de drinkbeker naar boven en Klaar is Kees.

Veel succes met tanden poetsen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *