Bij Nutur zijn we groot voorstander van je eten zelf klaarmaken. Wanneer je je eten zelf maakt weet je precies wat er in zit, is het lekker vers en bovendien is het ook nog eens heel eenvoudig. Echt waar! Maar hoe pak je dit nu het beste aan?

Wat mag je baby/peuter wel of niet? En hoe maak je een smakelijk gerecht waar niet alleen jij, maar ook je kleintje van kan genieten? Nutur was aanwezig bij de workshop van Babycooking, leerde hier alles over (biologische) voeding en kreeg tal van tips over het snel en eenvoudig bereiden van een gezonde babyhap!
 

Varieer met smaken & structuur

Je kunt je kindje voeding in een vastere vorm geven zodra je kleintje daar aan toe is. Dus kijk en luister goed naar je kindje. Vanaf 4 maanden mag het en vanaf 6 maanden moet het, maar kijk vooral naar wat je kindje zelf aangeeft.

Hierbij is het goed om te variëren in zowel smaken als structuur. Kant-en-klare potjes met babyvoeding zijn qua structuur allemaal hetzelfde, dus je kindje zal hier aan wennen als hij niets anders krijgt voorgeschoteld. Varieer je juist in smaak en structuur, dan leert je baby al meteen om verschillende dingen te eten. Wissel bijvoorbeeld af tussen gepureerd, geprakt of stukjes als je kindje daar al aan toe is, zoals stukjes brood, smoothies van groenten en fruit of geprakte avocado. Gepureerde hapjes kun je bovendien handig meenemen in de herbruikbare knijpzakjes van Squiz. Makkelijk & milieubewust!

Probeer je kindje in ieder geval zo lang mogelijk van zoete kant-en-klare hapjes af te houden. Beter is het om je kindje te laten wennen om niet zo zoet te hoeven eten. Hetzelfde geldt met drinken. Een goede spreuk om te onthouden: Eerst water, een smaakje komt later. Wil je toch iets zoets toevoegen? Kies er dan bijvoorbeeld voor om stukjes fruit aan water toe te voegen.
Tip: Gebruik voor zelfgemaakte drankjes de handige Drink in the Box. Dit herbruikbare drinkpakje is goed voor de gezondheid én voor het milieu!

Wat mogen baby’s niet eten?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als het gaat om babyvoeding. Wacht nog even met honing tot je baby 1 jaar is. Honing is een natuurproduct dat in zijn pure vorm sporenelementen kan bevatten die botulisme kunnen veroorzaken. Is je kindje 1 jaar of ouder dan is de darmflora voldoende ontwikkeld en kan er zonder problemen honing gegeten worden.

Het spreekt misschien een beetje voor zich, maar hier volgt nog een rijtje van etenswaren die je je baby in het eerste jaar zeker niet moet geven:

 • Gewone koemelk (gebruik opvolgmelk)
 • Orgaanvlees
 • Grove graanproducten
 • Rauw vlees
 • Rauwe vis
 • Rauwe eieren.
 • Wees matig met nitraatrijke groenten, smeerkaas, kaas, smeerworst en voeg geen extra zout of suiker toe.

Wat kun je je baby of peuter wél geven?

Om je alvast een beetje op weg te helpen hebben wij hieronder een aantal ideeën gezet die je je baby en peuters wél mag geven. Deze hapjes kun je bovendien makkelijk zelf klaarmaken.

 • Avocado: bijvoorbeeld geprakt op brood of in een smoothie met spinazie en verse sinaasappelsap
 • Pompoen: gestoomd, als soepje of in combinatie met bijvoorbeeld rode linzen
 • Denk ook eens aan het geven van “vergeten groenten”, kinderen zijn vaak dol op de anijsachtige smaak van pastinaak.

Een paar belangrijke dingen die ik heb geleerd tijdens een baby voeding workshop zijn:

 • Je maakt het jezelf gemakkelijker door je baby al snel te laten wennen aan verschillende structuren.
 • Begin liever met groentenhapjes en daarna pas fruit. Zo went je kindje niet meteen alleen maar aan de zoete smaak van fruithapjes, wat als gevolg kan hebben dat je kindje alleen nog maar zoete dingen wilt eten.
 • De Tuitbeker. Om je baby te leren drinken, mag je de tuitbeker best overslaan en direct overgaan op een normale beker. Ik heb het zelf ondervonden. We zijn nu 3 weken verder en mijn dochtertje Anais drinkt uit een normale kinderbeker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *