Wij Nederlanders zorgen voor bijna 500 kilo afval per persoon per jaar. De grootste probleemkinderen onder ons afval zijn de luiers, elektronica en plastic. Lees verder hoe je onnodige verspilling kunt voorkomen.
Hoe kun je verspilling voorkomen en je dagelijkse afval verminderen? Helemaal afval vrij leven is (volgens mij) bijna onmogelijk in onze maatschappij maar met deze 21 handige tips kom je al heel ver.
Waarom schrijf ik dit stukje?
Er drijft een enorme plastic soep in de oceaan (ook bekend als kunststofarchipel of drijvende vuilnisbelt of in het Engels: Great Pacific Garbage Patch). Maar nu komt het: dat ding is ongeveer net zo groot als heel Rusland. Echt waar! Check de site van Plastic Soup Foundation voor meer informatie.
Moet dat dan niet worden opgeruimd? Jazeker, en snel ook. Gelukkig zijn er een paar geweldige initiatieven zoals The Ocean Cleanup maar een schoonmaak operatie is slechts het halve werk.
Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het belangrijk dat wij ingrijpende preventieve maatregelen gaan treffen. Simpel gezegd, wij moeten eens gaan minderen met het consumeren van plastic en andere afval. Ja, wij allemaal.
Het alternatief is de volgende vakantie in met zijn allen in de plastic soep zwemmen. Het is voornamelijk plastic wat er in drijft en helaas vergaat dat niet (ja misschien wel ooit, maar pas 5 generaties later). Nee erger nog, het valt wel uiteen, in superkleine deeltjes.
Die eten de dieren (Lees: vissen, zeeschildpadden, walvissen, zeehonden en zeevogels) dan weer op. Zie deze foto (let op: het is niet zo smakelijk). Ieder jaar komt er zo’n 8 miljoen ton plastic in de oceaan terecht. Dat is gelijk aan de inhoud van 1 afvalwagen per minuut, en dat dus een heel jaar lang.
De volgende keer niet raar opkijken als je bakvis naar gesmolten plastic begint te ruiken in de pan. Zat ie dus lekker van de plastic soep te smullen.
Ok, we weten nu: plastic is dus enorm slecht. Maar helaas er is nog meer vervuiling. Veel meer zelfs. Wij maken met ons consumptiegedrag een verschrikkelijke puinhoop. Denk bijvoorbeeld aan je kleding, je auto en je vleesconsumptie, om maar een paar grote items op te noemen. Tel daar vervolgens de CO2 uitstoot en alles wat je dagelijks in de prullenbak gooit bij op en het plaatje is al wat completer.
Er is wel een nieuwe beweging, genaamd: Zero Waste. What’s in a name?. Juist! Deze mensen die de Zero Waste filosofie volgen brengen om precies te zijn NUL komma NUL kilo afval naar de stort. Hoe dan? Dat lees je bijvoorbeeld op deze blog van Emma+John. Ze leven al sinds 2014 geheel afval vrij. Het kan dus wel. Het “Zero Waste” bestaan is misschien nog een beetje te vergezocht maar zelfs met piep-kleine veranderingen in je eigen gedrag kun je al heel veel van je dagelijkse afvalproductie terugschroeven en ook nog eens wat Euri’s besparen. Wat wil je nog meer?
Tip 1: Gebruik een stoffen tas in plaats van plastic zak
“Wilt u een plastic tasje ?” Een veelgestelde vraag bij de kassa. Deze vraag bij kan je vanaf nu altijd met een zelfverzekerde “nee” beantwoorden. Deze plastic tasjes zijn een grote vervuiler en kosten niet voor niks geld sinds 2016. Vergeet ook de papieren zakken. Die zijn helemaal niet beter voor het milieu. De productie hiervan is enorm energievretend. In plaats daarvan, kun je het beste een stoffen tasje aanschaffen die je steeds weer opnieuw kunt gebruiken. Ze zijn lekker stevig, hartstikke hip(ster) en ze liggen ook nog veel beter in je hand. Sommige kun je zelfs om je schouder dragen. Handig! Kortom: Alleen maar voordelen.
Nederlanders gebruiken per jaar zo’n 750.000.000 plastic tassen. 46 per persoon. Deze tassen veroorzaken 26 miljoen kilogram plastic afval per jaar. Maar dat is niks vergeleken bij de wereldwijde cijfers: Wereldwijd worden er meer dan 1 miljoen plastic tasjes per minuut gebruikt. Dat zijn er 500 miljard per jaar.
En dan te beseffen dat deze plastic tasjes veelal slechts 15 minuten worden gebruikt Dus: Leg je stoffen tas maar alvast klaar: in je auto, bij de kapstok, in je handtas en gebruik vanaf nu geen plastic tassen meer.
Tip 2: Afvalbergen door koffiecapsules
Zelfs de uitvinder van de koffie capsules heeft er zelf spijt van. Quote John Sylvan: “I feel bad sometimes that I ever did it.” Koffie capsules zijn een enorme milieuvervuiling. Ze zijn niet recyclebaar en ze zijn gemaakt van aluminium of plastic of beide. Dus een stuk minder sexy dan George Clooney laat voorkomen.
In de V.S. is er recent een heuse movement ontstaan om de K-Cup te verbannen – zie dit filmpje:
Nederlanders drinken de meeste koffie van alle EU landen – 2,4 kopjes per inwoner per dag. Dat is dan net zoveel als de V.S., U.K., Frankrijk en Spanje bij elkaar. Gebruik jij ook koffie capsules? Bedenk dan dat er zijn best wel goede alternatieven in plaats van de dure zeer vervuilende capsules, zoals bijvoorbeeld de hervulbare capsules. Net zo lekker, veel goedkoper en milieuvriendelijk!
Tip 3: Verspilling voorkomen: verpakkingen van zeep, douchegel en shampoo
Shampoo bestaat voor 80% uit water – dan is het best raar dat er niet veel vaker shampoo in een vaste vorm wordt verkocht toch? Bovendien zit onze vloeibare handzeep, douchegel en shampoo in zeer schadelijke plastic flessen, terwijl deze ook makkelijk vermeden kunnen.
Namelijk door in plaats van vloeibare zeep en douchegel, een stukje vaste zeep te kopen. Shampoo is ook verkrijgbaar als vaste stukken zeep, gewoon een stukje afbreken, mengen met water in je haar en klaar is kees! Mocht je tijd zat hebben, dan kun je je shampoo ook zelf gaan maken.
Dat scheelt dan een hele boel flessen: Iedere Nederlander verbruikt ongeveer 800 flessen shampoo in het leven. Er gaan dus per jaar zo een 50 miljoen shampoo verpakkingen naar de stort en alle shampoos, douchegels en andere badartikelen zitten ook nog boordevol met chemicaliën die zacht gezegd heel laag staan op de lijst met ingrediënten die je op je (hoofdhuid) wilt smeren.
Tip 4: Koop een groot pak in plaats van vele kleine verpakkingen
Ja je kent ze wel, de kleine proefverpakkingen in de drogisterijen, die ons verleiden met kleuren en geweldige marketingkreten op de verpakking. Of de chips verpakkingen waar vele kleine zaken chips in zitten. Lekker handig denk je dan, maar denk dan ook aan het milieu en je portemonnee. Je kunt de kleine verpakkingen beter laten staan. Koop liever een groot pak dan vele kleine. Let goed op in de supermarkt er staat de prijs per kilo of per liter altijd piek klein op het etiket.
Wist je dat een kilo peterselie bijna € 237 per kilo kost? Bekijk hier de 10 duurste producten in de supermarkt – per kilo dan onderzocht door de Keuringsdienst van Waarde in 2012.
Tip: 5 Gebruik tandenborstels gemaakt van hout in plaats van plastic
Wist je dat je ook tandenborstels kunt kopen die van bamboe zijn gemaakt? Dit zorgt voor veel minder extra plastic afval. In onze shop vind je veel tandenborstels die van bamboe zijn gemaakt. Bijvoorbeeld Jack n Jill. De steel is gemaakt van bamboe en de borstel van BPA-vrij Nylon. Hierdoor is de tandenborstel na gebruik biologisch afbreekbaar, waardoor het milieu veel minder belast wordt.
De kindertandenborstel is ook nog eens beter voor je kind. Bamboe is een van de meest resistente planten tegen bacterievorming. Hierdoor zitten er veel minder bacteriën op de bamboe tandenborstel, dan op de plastic variant.
Tip 6: Melk en yoghurt in (eigen) glas kopen
De meeste mensen kopen melk in drankverpakkingen en yoghurt in plastic bekers. Het “zero-waste” alternatief zijn glazen flessen omdat glas is 100% recyclebaar. Dit wordt misschien een uitdaging voor iedereen die niet op het platte woont omdat je supermarkt gewoon geen glazen flessen melk of yoghurt meer verkoopt. Deze landwinkel in Barneveld wel. Je kunt ook zelf melk gaan tappen bij veel landwinkels.
Tip 7: Gooi minder voedsel weg
We leven in voedsel-overvloed-land. Helaas gooien wij allemaal veel te veel voedsel weg omdat wij veel meer kopen dan wij eten. Een paar tips om voedsel verspilling te voorkomen.
- Maak een betere planning met boodschappenlijstjes. Dit helpt je om de juiste hoeveelheden te kopen.
- Ga niet met een lege maag naar de supermarkt. Als je hongerig bent doe je veel impulsieve aankopen (die dan meestal ook niet gezond zijn).
- Left-overs kun gebruiken voor soepen en salades.
- Nodig vaak vrienden uit: wanneer er meer personen blijven eten, is het niet alleen gezellig, er blijft ook minder over en er hoeft voor minder huishoudens gekookt te worden!
- Laat je niet gek maken door de houdbaarheidsdata op de verpakkingen. Dit zorgt voor een grote verspilling van kostbaar voedsel, die simpelweg voorkomen kan worden door zelf te proeven of het eten nog goed is.
- Bewaar je eten goed in bakjes en deel je koelkast goed in!
Heb je een smartphone? Download dan de OLIO app (Link). Olio is een gratis app waar je met buren kunt connecten en overtollig voedsel kunt aanbieden.
De oogst van een gebied ter grootte van Sicilië wordt dus wel betaalt maar niet gegeten en vervolgens weggooit.
Tip 8: Afvalpreventie voor vrouwen
Ja, hoor. Komt ie dan. De menstruatiecup. Het is een alternatief voor plastic verpakt maandverband en tampons. Het is weliswaar een beetje wennen, maar meer en meer vrouwen proberen het en delen hun meningen op het internet. Wij houden het voor nu bij onze geliefde Yoni tampon. Natuurlijk, veilig en biologisch afbreekbaar.
Een vrouw verbruikt in haar leven gemiddeld ongeveer 16.800 maandverbanden of tampons. In Europa worden er jaarlijks meer dan 17 miljard maandverbanden en tampons verbruikt.
Tip 9: Gebruik plastic statiegeldflessen en zo veel mogelijk eigen herbruikbare flessen
Vervang wegwerpflessen met hervulbare flessen. Koop dus liever geen wegwerpwaterflessen meer ook al zijn ze overal verkrijgbaar. Wie betaalt er nog €2,20 voor 0,2 liter water bij de Kiosk op station? Gek! Koop een goede hervulbare waterfles en neem deze mee als je de deur uitgaat.
(Supermarkt) Statiegeldflessen kunnen tot 50 keer bijgevuld worden. Wegwerpflessen landen onmiddellijk in de prullenbak.
In Nederland gooien wij ruim 21 miljoen kilo per jaar van deze flessen weg. Naar schatting zijn dit zo’n 550 miljoen plastic flesjes. Dit is dan net zo zwaar als circa 3500 Afrikaanse olifanten of bijna 9 olympische zwembaden. Dan hebben we het alleen nog maar over het plastic-flessenafval van ons kleine landje. Elke dag (!) worden er circa 100 million plastic water flesjes weggegooid wereldwijd. Begin maar met rekenen. Er zwemmen vast heel veel plastic flesjes van jou in de oceanen.
Tip 10: Gebruik oplaadbare batterijen in plaats van wegwerp batterijen
Oplaadbare batterijen hebben een levensduur van meerdere jaren en kunnen, afhankelijk van het type van lading tot 500 keer worden opgeladen (soms zelfs vaker). Een goede webshop voor deze vind je hier. De eens zo gehate memory-effect bestaat bijna niet meer. Wegwerpbatterijen zijn onnodige verspilling die je kunt voorkomen door simpelweg oplaadbare batterijen te gebruiken.
In totaal bezitten Nederlanders maar liefst 850 miljoen batterijen.
Overigens: Wist je dat je lege batterijen kunt inleveren bij alle winkels
die batterijen verkopen? Er zit er altijd wel één
bij jou in de buurt.
Tip 11: Reparatie of nieuw kopen?
Je kent het wel, de TV is stuk, de wasmachine doet het niet meer, je mobiel is gevallen en het glas is stuk gegaan. Nieuwe kopen dan! Maar dat hoeft niet altijd, er zijn echt wel alternatieven. Reparatie namelijk. Vraag gewoon wat offertes op (let op: er zijn wel boeven die dure voorrijkosten in rekening brengen). Er zijn ook Repair Cafes met vrijwilligers.
Zelfs kleding kan worden gerepareerd (echt waar!). Er zit heus wel een kleermaker bij jou in de buurt die een gat in je broek kan fixen. Wil je echt af van je oude kleren? Breng ze dan naar een kleding inzamelbox.
Kleding weggooien: Waarom zou je? In Nederland wordt per jaar ruim 200 miljoen kilo aan textiel weggegooid. Een kwart hiervan wordt hergebruikt of geschonken aan liefdadigheidsprojecten. 150 miljoen kilo verdwijnt dus rechtstreeks de prullenbak in.
Tip 12: Gebruik een RVS lunchbox
De goede oude lunchbox is helemaal weer in maar dan niet van plastic maar van duurzaam en recyclebaar materiaal. Onze favoriet: Ecolunchbox. Perfect voor naar school, een snack in de trein, voor de lunch op het kantoor of als je gaat reizen naar en ver land.
Je kind met een boterham in aluminiumfolie, plasticfolie of plastic broodzakken naar
school sturen, nee dat is echt zo jaren 80.
Elke gram van polyethyleen verpakking die je minder gebruikt voor het verpakken van je boterham, bespaart ongeveer twee gram olie!
Tip 13: Gebruik wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers
Dit is ons favoriete onderwerp! Wij hebben zelf veel tijd in gestopt om deze infographic te maken over de feiten en cijfers van de wegwerpluiers. Deze zijn de allergrootste vervuilers voor het milieu van deze hele lijst.
Probeer eens wasbare luiers uit en onze favoriet is Imse Vimse. Om het jullie makkelijker te maken onze tip: koop een starterset en begin met experimenteren. Gebruik thuis eerst wasbare luiers en onderweg nog wegwerpluiers om een feeling te krijgen. Je zult zien dat wasbare luiers vele voordelen hebben! Zie onze infographic voor meer details.
De wasbare luiers gaan een mega comeback maken en dat is goed voor je portemonnee en het milieu en vooral het is goed voor je kindje omdat er geen schadelijke stoffen in zitten en kinderen met wasbare luiers gemiddeld veel sneller zindelijk worden.
Tip 14: Je koffie-to-go in je eigen coffee cup
Nederlanders houden dus van koffie en snel een koffietjes halen op het station of bij het tankstation. Neem voortaan dan je eigen thermos koffiebeker mee. Bij koffiemachines zoals op tankstations, kun je deze koffiebeker simpel eronder houden en veel koffiezaakjes zijn het inmiddels ook gewend. Soms krijg je zelfs korting op je koffietje! Wil je in stijl en verantwoord je eigen koffie beker gebruiken? Probeer dan de Ecoffee beker.
Elke minuut worden er 1 miljoen wegwerp bekers gebruikt wereldwijd. In totaal zijn dat 500 miljard wegwerpbekers wereldwijd per jaar. Je zult denken, die bekers kun je mooi recyclen maar die bekers worden uit papier en plastic gemaakt om je koffie lekker warm te houden. Ook worden ze niet gemaakt van recycled papier. Tevens is de coating van die bekers is meestal polyethyleen en dat is helemaal geen spul dat je wilt drinken. Deze verspilling voorkomen is mogelijk door voortaan je eigen koffiekop of drinkbeker mee te nemen wanneer je de deur uit gaat.
Tip 15: een e-reader helpt een heleboel verspilling voorkomen en is bovendien ook veel lichter
Voor iedereen die veel boeken leest, bespaart een e-reader veel papier, geld en ruimte. Een boek lees je meestal maar één keer. E-books zijn vaak ook nog goedkoper dan de gedrukte versies. Op een apparaat kan je duizenden boeken opslaan en een boek van 600 pagina’s is op een ereader niet zwaarder dan de e-reader zelf. Vooral wanneer je niet kunt kiezen welk boek je wilt lezen op vakantie is de e-reader de ideale uitkomst.
Nederlanders lezen gemiddeld 15 boeken per jaar. Dat zijn dus een heleboel bomen die wij kunnen besparen door e-readers. In 2015 zijn er 39 miljoen boeken verkocht in Nederland.
Boek uitgelezen? Biedt het dan aan op een leen platform – zie volgende tip!
Tip 16: Je spullen delen & lenen
Hoe vaak gebruik je je boormachine, je steekkarretje, je bakfiets, je blender of je ijsmachine? En dat boek heb je al uitgelezen en ga je niet nog een keer lezen? Je kunt je spullen tegenwoordig makkelijk uitlenen – gratis of tegen betaling op handige websites zoals Peerby. (betaalde versie: Peerby Go) of Spullen Delen. Zo kom je ook nog eens in contact met je buren…
Lenen en delen met je buren is goedkoper en milieuvriendelijker dan laten staan of zelfs weggooien. Toch van plan om iets van de hand te doen? Probeer het dan te verkopen op Marktplaats of geef het gratis weg op Gratis Op Te Halen.
Klus je vaak en woon je in de buurt van Utrecht? Daar heb je ook de Deelkelder waar je gereedschap kunt uitlenen dat je niet zo vaak gebruikt.
Denk ook eerst aan deze sites als je van plan bent iets nieuws te kopen – ga je de hogedrukreiniger echt zo vaak gebruiken of is het niet handiger als je hem van je buurman leent?
Tip 17: BBQ en vier feest zonder wegwerpbestek
Een verjaardagsfeest of BBQ in je tuin, dan is plastic bestek wel zo handig als je geen zin in de afwas hebt, maar ja, je raad het al: dit is niet de beste optie voor het milieu. Gelukkig zijn er tegenwoordig 100% afbreekbare alternatieven – zoals de verschillende shops die vermeld staan op: Ecogoodies.
Tip 18: Verborgen afval: Microbeads
Niet iedereen weet dit waarschijnlijk; in heel veel scrubgels, peelings, douchegels en zelfs ook in tandpasta’s en andere verzorgingsproducten zitten hele kleine plastic deeltjes. De zogenaamde Microbeads. Wat? Ja echt waar, de veelbelovende cosmetica industrie voegt deze microbeads toe aan de producten zodat ze een scrubbende werking krijgen om daarmee de dode huidcellen te verwijderen.
Je scrubt je huid dus met minuscule niet-afbreekbare plastic bolletjes, en deze zijn echt heel klein. In veel soorten verzorgingsmiddelen zijn microbeads vanwege het schadelijke effect, inmiddels verboden, maar soms komen ze nog voor. Kijk maar eens op de verpakking van je tandpasta of er Polyethyleen (PE), Polypropyleen (PP) of Polyethyleen terephtalaat (PET) in zit.
Ondertussen komen deze kleine plastic deeltjes niet alleen in onze rivieren terecht, maar ook in ons drinkwater en weer in onze eigen maag door bijvoorbeeld honing, vis maar ook bier. Lekkere scrub voor je maag. 🙁
Wat kun je zelf doen? Check de verpakking van scrubs, peelings, douchegels, tandpasta’s en andere verzorgingsproducten voordat je ze koopt. Er is ook een handige databank met producten op Internet te vinden op de site van Beat The Microbeads.
Tip 19: Kleding: niet altijd steeds meer voor minder…
Fast Fashion – dat is de kleding van winkels zoals Primark, Zara, H&M en andere bekende ketens. Deze kleding paar je een paar keer en daarna gooi je het kledingstuk weg. Verwassen, kapot of gewoon uit de mode. Deze winkels hebben geen standaard 4 collecties per jaar, nee maar liefst 52 collecties. De kleding is na twee wasbeurten versleten.
“Koop je toch nieuwe? Is toch zo goedkoop.” Dat is waar de reden waarom het zo goedkoop is heeft als oorzaak de omstandigheden waaronder de mensen in Bangladesh en India de kleding maken, deze zijn onmenselijk. Zo erg, dat ze zelfs hulpkreten in sokken stoppen.
Ga eens kritisch voor je kledingkast staan en ga naar hoeveel van je kleding je daadwerkelijk vaak draagt en hoeveel van de kleding je een keer of misschien zelfs nooit hebt gedragen? Voordat je in de winkel of online gaat shoppen kun je nadenken over wat je echt nodig hebt, koop vervolgens alleen dat en koop kleding van goede kwaliteit.
Voor de heel dappere vrouwen onder ons, is er een leuke uitdaging genaamd: Project 333. Dat staat voor 33 kledingstukken (inclusieve schoenen en tassen) in 3 maanden tijd te dragen. Lees meer hierover op Courtntey Carver blog.
De meeste kleding wordt gemaakt van katoen en dat heeft veel water nodig om te groeien, 2,5% van het wereldwijde waterverbruik. Neem bijvoorbeeld je te klein gekochte spijkerbroek. Voor het katoen van deze spijkerbroek wordt alleen al 8000 liter water verbruikt.
Kleding wordt gemaakt in lage lonen landen waar mensen en kinderen onder vreselijke omstandigheden werken.
En dan hebben wij het nog niet gehad over de vervuiling van het transport ervan en de hoeveelheid chemicaliën die tijdens het verwerkingsproces gebruikt. Kortom: Bewuster en misschien iets minder kleding maar wel meer duurzame kleding kopen maakt een wereld van verschil.
Tip 20: Ga voor kwaliteit – vooral met elektronica!
Vooral bij aankopen van elektronische apparaten is het raadzaam om voor kwaliteit en duurzaamheid te kiezen. Prijsstunters met de goedkoopste electronica, betekent vaak een korte levensduur het apparaat. Er is niet voor niets het gezegde: “Goedkoop is duurkoop“. Elektronica is ook een grote vervuiler op de vuilnisbelten. In de jaren zestig was de levensduur van een computer gemiddeld 10 jaar; tegenwoordig is dat 4,3 jaar, en bij de meest innovatieve PC’s en laptops is de levensduur al minder dan 2 jaar.
Standaard onderdelen van elektronische apparaten zijn: printplaten, kabels, snoeren en draden (de stekkers dus), kunststoffen die brandwerende middelen bevatten, kwikschakelaars en stroomonderbrekers, beeldapparatuur zoals beeldbuizen en LCD-schermen, accu’s en batterijen, gegevensdragers, licht producerende elementen, condensatoren, weerstanden en relais, sensoren en connectoren.
De meest milieubelastende stoffen in deze onderdelen zijn zware metalen zoals kwik, lood, cadmium en chroom, gehalogeneerde stoffen zoals chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s), polychloorbifenylen (PCB’s), polyvinylchloride (PVC) en gebromeerde brandvertragers, en ook asbest en arseen. Alles wat je dus niet in je huis wilt hebben.
En dan hebben wij het nog helemaal niet over de impact op de Gorillas gehad. Wat Gorillas? Ja, je kent ze wel. De populatie van de oostelijke laaglandgorilla’s is met zo’n 80% afgenomen, van 18.000 naar 3.800. De daling van de gorillapopulatie is zo snel gegaan dat de oostelijke laaglandgorilla’s recentelijk zijn toegevoegd aan de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten.
Jij draagt hieraan bij door elk jaar een nieuwe mobiele telefoon te kopen. Daar zit namelijk Coltan in (zit ook in elke laptop trouwens). Coltan (columbiet-tantaliet) is een metaalerts dat vooral gevonden wordt in de oostelijke gebieden van de Democratische Republiek Congo – Afrika dus.
Door de opkomst van de mobiele telefoon revolutie is de prijs van Coltan door het dak gegaan en dus proberen de mensen in Congo nog meer Coltan te winnen door mijnbouw. Al het Coltan bevindt zich juist in het gebied waar nog duizenden gorillas leven. De mijnbouwers zien de gorillas gewoon als voedsel. Gorilla vlees is zelf hun hoofdvoedsel omdat de gebieden waar coltan in de grond zit helemaal afgelegen zijn ergens in het regenwoud in Congo.
Dus wat ga je met je oude mobiele telefoon doen? Lever deze hier of hier in. En als je er bent kijk dan goed naar de Gorillas in Blijdorp of Gaia en denk eraan dat wij met onze mobiele telefoons straks verantwoordelijk zijn dat er geen Gorillas meer in Congo over zijn.
Dus: heb je ergens nog oude elektronica breng het dan naar een inleverpunt van Wecycle (meer dan 1500 in Nederland). Deze kan je hier opzoeken.
In 2015 hebben wij gezamenlijk in Nederland 305 miljoen kilo aan elektronische apparaten in Nederland op de markt gebracht. Nederland dient afval van elektronische apparaten (e-waste) volgens een herziene Europese richtlijn voor 85 procent te verantwoorden vanaf 2019. Dat is op dit moment (cijfers 2015) rond de 30%. In 2015 is door Wecycle 110 miljoen kilo e-waste ingezameld. Hiermee hebben wij samen 385.000.000 kilo CO2-uitstoot vermeden. Het kan dus nog veel beter.
Tip 21. Koop onbreekbaar speelgoed
Kleine kinderen maken soms weleens iets stuk. Zo vinden ze het geweldig om bladzijden uit een boek te scheuren, zijn ze alles behalve voorzichtig als het gaat om breekbare voorwerpen en ook hebben ze een fase dat ze het liefst alles op de grond gooien (in afwachting totdat jij het oppakt.) Het is dus belangrijk dat je voor kwaliteit kiest als het om speelgoed gaat.
Wij zijn heel trots op dit speelgoed dat nu al door 4 generaties is doorgegeven (en het werkt nog steeds):
Maar.. dat is toch plastic! Het punt is dat het niet zo erg is dat het van plastic is wanneer het 500 jaar meegaat en gebruikt wordt door vele kinderen om mee te spelen. Wat je wel beter kunt vermijden zijn goedkope breekbare plastic speeltjes, het speelplezier is vaak van korte duur en we weten inmiddels wat er daarna mee gebeurt.
Beperk de hoeveelheid speelgoed en koop liever iets van duurzame kwaliteit.
Neem bijvoorbeeld de lego blokjes. Die gaan heel lang mee en ze zijn waardevast. Wanneer de kinderen te oud zijn voor de lego kun je deze heel goed verkopen. En als je mazzel hebt maakt je ook nog dikke winst. De duurste lego ooit is de Millennium Falcon voor € 4500. Er wordt in Nederland voor bijna 700 miljoen euro aan speelgoed elk jaar verkocht.
Zo dat waren onze 21 tips. Wij hopen dat jullie er iets aan gehad hebben en wellicht ook wel een nieuwe kijk hebben gekregen op een aantal dingen.
Of heb je andere tips om verspilling te voorkomen? Laat het ons weten hieronder! En sharing is caring. Help spread the word!
Goede tips, ben gelijk aan de slag gegaan met een RVS lunchbox!