Het krijgen van kinderen is iets heel bijzonders en heeft uiteraard invloed op je relatie. Maar helaas is dit niet altijd in positieve zin. In Zweden is het zelfs zo erg dat één op de drie gezinnen met jonge kinderen uit elkaar gaan. Onderzoekers van de Universiteit in Gothenburg vonden het tijd om uit te zoeken waardoor dit komt, en wellicht nog belangrijker: om tips te geven hoe je wél gelukkig bij elkaar blijft als je kleine kinderen hebt.

Uit cijfers van 2012 bleek dat één op de drie Zweedse gezinnen met kleine kinderen uit elkaar gingen. Hierbij was de gemiddelde leeftijd van het eerste kind 4 jaar en 8 maanden. Voor het onderzoek werden in totaal 452 ouders op drie verschillende momenten ondervraagd over hun relatie en hun seksleven: op het moment dat hun eerste kind 6 maanden was, 4 jaar en 8 jaar. Hierbij werden de resultaten van de ouders die nog bij elkaar waren vergeleken met ouders die in de tussentijd uit elkaar waren gegaan.

De studie toonde een opvallende overeenkomst tussen ouders die bij elkaar bleven als ouders die uit elkaar gingen. Bij beide groepen staan op het moment dat het kind 4 jaar is, seksualiteit en sensualiteit constant op een laag pitje. Maar er waren ook significante verschillen. Ouders die besloten uit elkaar te gaan toen hun kind 6 maanden was, waren minder tevreden over de relatie, de intimiteit en voelden minder saamhorigheid.

Daarnaast gaf onderzoeker Malin Hansson aan dat er ook “onnodige echtscheidingen” zijn die voorkomen konden worden met meer steun. Vaak waren deze echtscheidingen het gevolg van communicatieproblemen of een tijdelijke terugval in de relatie. Eén van de tips uit het onderzoek luidt dan ook: niet te lang wachten met het zoeken van hulp. Hierbij alle 5 belangrijke tips op een rijtje:

1. Zorg voor heldere communicatie

Een duidelijke communicatie is heel belangrijk. Spreek open en duidelijk vanuit jezelf en zorg ervoor dat je boodschap recht door zee is.

2. Houd ruimte voor sensualiteit

Wees als jonge ouder royaal met fysiek contact. Kus en knuffel elkaar dagelijks!

3. Breng tijd met elkaar door

Daarnaast is het belangrijk om tijd met elkaar door te brengen. Hierbij gaat het om zowel tijd met het gezin als tijd met elkaar zonder de kinderen.

4. Geef elkaar bevestiging

Dit doe je door veel liefde te geven en elkaar te laten zien dat je de ander waardeert.

5. Wacht niet te lang met hulp zoeken

Houden de problemen toch aan? Wacht dan niet te lang en zoek tijdig hulp, aldus de onderzoekers.


Lees hier het volledige onderzoek. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *