Je hebt een baby en je leven staat op zijn kop. Alles is anders en je had nooit gedacht dat het zo zou zijn. Vooral dat het zo’n impact zou hebben op je relatie. Hiervoor hadden jullie misschien nooit ruzie en nu lijkt het wel of alles een reden is om over te bekvechten. Waar je partner eerst je beste vriend was, is hij nu je tegenstander. Geld, de opvoeding, de grootouders, overal moet over besloten worden en het lijkt wel of jullie het niet eens kunnen worden. En waar is de tijd voor jezelf gebleven? En waar is de romantiek? Door de komst van de baby staat alles onder druk. Maar het kan beter. Maak je relatie babyproof met deze 9 tips!

Tip 1: Maak tijd voor elkaar


Jullie tweeën zijn opeens met zijn drieën geworden. Met jullie kleine hummel erbij zijn jij en je partner een familie. Dat betekent nu eenmaal dat er meer overlegd moet worden, spontane acties zijn verleden tijd. De tijd die je hebt wordt verdeeld en soms merk je dat dat ten koste gaat van de relatie. Dat is niet de bedoeling en het is dan ook belangrijk tijd te maken voor jullie samen.

Dus regel een oppas en ga iets doen met zijn tweeën. En voel je dan niet schuldig. Pa en ma hebben ook quality time nodig: tijd om energie op te doen en weer eens echt man en vrouw te zijn. Zorg dat je ook tijd inruimt voor gesprekken over opvoeding en de baby. Door even tussendoor kort te sluiten wat er gebeurd is, zorg je dat ieder op de hoogte is. Maar hierdoor zorg je er ook voor, dat als je tijd hebt voor elkaar, jullie niet over je kind hoeven te praten.

Tip 2: Maak afspraken over het huishouden


Relatieproblemen na geboorte ontstaan vaak door problemen met het huishouden. Er zijn ook meer taken te doen: meer was, de baby verzorgen, vaker schoonmaken enz. Voor jullie kind er was, kon het huishouden ook wel eens uitgesteld worden, maar dat is er ook niet meer bij. Die stinkende luierzak moet echt weg, de was moet gedaan, anders heeft de baby geen kleertjes meer. Er ligt druk op je, en als je het gevoel hebt dat jij alles doet en de ander niet, ontstaat er geheid ruzie.

Het advies is dus, om duidelijke afspraken te maken. Zet ze desnoods op papier. Zo weet iedereen wat er van hem of haar verwacht wordt. Het huishouden blijft doorgaan en zo zal het als een goed geoliede machine werken.

Tip 3: Zorg voor romantiek


Met een baby in huis is sex iets wat voor veel jonge ouders tot het verleden behoort. Je ziet je partner als mama of papa, niet als aantrekkelijke partner. Maar met een beetje tijd en energie kan dat veranderen. Natuurlijk, het is meer geregel dan vroeger.

Maar als de baby op bed ligt en je de tijd neemt voor een dinertje, maak er dan wat bijzonders van. Trek je mooie jurk weer aan, steek het haardvuur aan (of ‘s zomers de vuurkorf), verwen haar met chocola of geef hem een massage. De aantrekkingskracht komt dan snel weer terug. Blijft het lastig? Je kunt altijd een oppas regelen en er echt even tussenuit gaan.

Tip 4: bespreek verschillen in opvoedingsstijlen


Waar veel jonge ouders tegenaan lopen zijn verschillen in opvoedstijlen. Van tevoren kun je haast niet inschatten hoe dat gaat zijn. Opvoeden doe je pas op het moment dat de baby er is. Pas nadat je nachtenlang op bent gebleven omdat de baby huilt, nadat je merkt dat je een speen toch wel gemakkelijk vindt. Plotseling realiseer je je dat je partner bepaalde dingen anders wil doen. Dan blijkt dat hij de baby wil laten huilen tot deze in slaap valt, of dat jij niet wilt dat jullie kind in de box slaapt.

Hoe bereik je overeenstemming? Zorg ten eerste dat het rustig is als je dit soort gesprekken hebt. Bespreek dit niet op het moment dat je met de baby bezig bent. Op het moment dat jullie de tijd hebben kun je proberen tot een compromis te komen.

Geef aan wat jij belangrijk vindt, waarom het voor jou belangrijk is en wat je denkt dat de gevolgen zijn. Voor bepaalde onderwerpen kun je ook op de mening van de huisarts of het consultatiebureau afgaan, zoals over wanneer je op vast voedsel kunt overgaan.

En in sommige gevallen is het niet erg dat je verschillende handelswijzen hebt. Beide manieren kunnen waardevol zijn. Laat de partner dan zelf de gevolgen van zijn of haar keuze afhandelen.

Tip 5: Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje


Geld kan een andere oorzaak van spanningen zijn. Er zijn meer kosten doordat je een kind hebt: kleding, de kinderkamer, luiers en andere benodigdheden. Maar vaak zijn jonge ouders ook net huiseigenaar geworden en het kan zijn dat een van de ouders minder is gaan werken.

Er zullen misschien aanpassingen moeten worden gedaan in het uitgavepatroon. Het kan zijn dat het nodig is te leren rond te komen van minder geld. Probeer wat afstand te nemen van de situatie en nuchter te bedenken wat je nodig hebt, en wat niet. Maak deze beslissingen samen.

Bedenk ook, dat je nieuwe uitgaven hebt door je kind, maar andere uitgaven zijn mogelijk minder geworden. Je gaat minder uit, koopt minder dure kleding en maakt minder uitstapjes. Je kunt samen een nieuwe balans vinden in de kosten. Je kunt ook tijdelijk je uitgaven en inkomsten op een rijtje zetten en zien waar je tekort komt of juist overhoudt.

Tip 6: Maak afspraken met opa en oma’s


Opa en oma vinden een kleinkind natuurlijk geweldig en willen graag tijd met jullie kind doorbrengen. Dit kan nog wel eens spanningen opleveren. Hoe behulpzaam en lief ze ook kunnen zijn, grootouders kunnen ook teveel aanwezig zijn.

De schoonzoon of -dochter is vaak niet de juiste persoon om grenzen te stellen. Zorg dat jij zelf of je partner degene is die de eigen ouders aanspreekt en uitlegt dat het heel belangrijk is om tijd voor jullie zelf te hebben. Als het nodig is kun je een vast tijdstip in de week afspreken, dat jullie goed uitkomt, waarop de grootouders langs kunnen komen. Houd hun regelmatig op de hoogte, app of mail mooie foto’s van hun kleinkind, zodat ze zich betrokken kunnen voelen bij jullie gezin.

Tip 7: Zorg voor een open communicatie


Jullie zullen allebei om moeten gaan met de nieuwe situatie van een baby erbij. Zorg dat je met elkaar blijft praten, juist over jullie gevoelens hierover. Aan de ene kant zit jij zelf met je eigen gevoelens over de baby en wat dat voor jou betekent, maar bedenk dat je partner hier waarschijnlijk ook last van heeft.

De slapeloze nachten, de zorgen over buikkrampjes, de stress over beslissingen die je nu eenmaal als ouder moet nemen. Jullie zitten allebei middenin deze emoties. Lucht je hart en geef je partner ook de ruimte om zijn of haar hart te luchten.

Probeer eerlijk te zijn. Houd deze gevoelens niet voor je, uit angst je partner te belasten of te kwetsen. Als blijkt dat jullie de zorgen om je kind delen, dat jullie allebei spanning voelen, kan dat ruimte geven aan positieve gevoelens voor elkaar. Gedeelde smart is halve smart, dat is echt waar.

Tip 8: Doe iets voor jezelf dat niets met baby’s te maken heeft


Als je goed voor jezelf zorgt, kun je beter voor anderen zorgen. Het kan energie geven als je zo af en toe iets doet dat niets met je kindje te maken heeft. Dus zoek een leuke hobby, een cursus boetseren, gitaar spelen, tuinieren of leer programmeren. Dit haalt je even helemaal uit het zorgen, moederen/vaderen, de vieze luiers en de flesvoedingen. Al ben je er maar een kwartier of een half uurtje mee bezig, dat is echt “me-time”.

Tip 9: Vraag om hulp als dat nodig is


Belangrijk als je net een kind hebt gekregen: vraag om hulp als dat nodig is. Je wilt graag alles zelf kunnen en je voelt je zwak als je het niet aan zou kunnen. Maar feit is: een kind vraagt heel veel van je, en daarbij heb je nog een heel huishouden en misschien ook wel een baan. Wie zegt dat je het allemaal met zijn tweeën moet doen?

Niet zo lang geleden groeide een kind op tussen grootouders, neefjes, nichtjes, ooms, tantes, buren en vrienden. Er was een heel netwerk aan steun. Dat is nu veel minder het geval, waardoor ouders het gevoel hebben er alleen voor te staan. Het is goed om terug te kunnen vallen op zo’n netwerk. Vooral familie is waarschijnlijk heel bereid, en zou het zelfs leuk vinden, om zo af en toe op jullie kind te passen.

Is een van jullie ziek, voelen jullie je moe en uitgeput, zijn jullie toe aan een weekendje weg? Vraag om hulp en je komt er achter dat er genoeg mensen bereid zijn jullie een handje te helpen. Voel je niet schuldig dat je wat tijd voor jezelf nodig hebt. Door even op te laden krijg je weer volop energie om er voor je kind te zijn.

Je relatie babyproof


Met deze belangrijke tips houd je je relatie babyproof. Zorg dat je je relatie in de gaten houdt, zodat er geen relatieproblemen na de geboorte ontstaan. Blijf goed in contact met je partner. Door te blijven praten kun je problemen voorkomen voor ze uitgroeien tot een crisis.

Zo blijven jij en je partner een stabiel koppel, dat klaar is om samen met hun kind een gezellige familie te vormen.

Heb je nog andere tips? Horen graag van jullie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *