Wist je dat veel billendoekjes ingrediënten bevatten die schadelijk zijn voor je baby? Lees in onze blog welke billendoekjes veilig zijn en waar je op moet letten als je ze aanschaft.
Voor de
snelle lezers onder ons:
Check bij het kopen van billendoekjes dat:
- Er geen parfum en alcohol in zit
- Er geen parabenen in zitten
- Ze vrij zijn van Sodium Laureth Sulfate en Sodium Lauryl Sulfate
- Er geen Polyethyleenglycol (PEG) in zit
- Er geen phenoxyethanol in zit
- Ze biologisch afbreekbaar zijn

Beste keuze volgens ons: Ecologische billendoekjes van Attitude en de Naty by Nature geurvrije billendoekjes en als je niks tegen parfum hebt dan is Hipp ook een zeer goede keuze.
Meer betalen voor minder, dat lijkt bijna wel de omgekeerde wereld. Maar laat je door deze titel niet voor de gek houden. In dit geval gaat het namelijk om het aantal (schadelijke) ingrediënten in billendoekjes. Wist je dat sommige billendoekjes wel meer dan 20 ingrediënten bevatten? Gelukkig kan het veel beter en veel gezonder. Onze boodschap: weg met die rotzooi en betaal er ook niet meer voor!
Wij geloven dat de volgende situatie voor elke moeder wel herkenbaar is. Je bent op zoek naar een veilig verzorgingsproduct voor je baby en je wilt uiteraard geen rotzooi aanschaffen. Uitvoerig bekijk je de ingrediënten op de verpakking, om er vervolgens achter te komen dat je geen idee hebt wat ze betekenen en welke nu wel of niet schadelijk zijn. Daarom helpen wij je graag op weg. Deze keer onder de loep: baby billendoekjes.
Onlangs bekeek de Consumentenbond samen met aantal experts de ingrediënten van 32 verschillende soorten billendoekjes. En hieruit blijkt dat er in billendoekjes nogal wat ingrediënten zitten die hier helemaal niet thuishoren. Zo bevat meer dan de helft van de doekjes parfum en conserveringsmiddelen zoals phenoxyethanol en parabenen. Hoewel conserveringsmiddelen ervoor zorgen dat je doekjes langer houdbaar zijn, zouden ze ook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je baby.
© Consumentenbond
Ook het Duitse toonaangevende tijdschrift Oekotest heeft 43 merken billendoekjes uitvoerig getest. Hun advies is vooral opletten of de stof Polyaminopropyl Biguanide (PHMB) in de billendoekjes zit. Zo ja, niet kopen! Deze stof is inmiddels verboden maar sommige billendoekjes bevatten deze stof helaas nog steeds!
Ook zien onze oosterburen het conserveringsmiddel phenoxyethanol als niet gewenst aan. Het is niet bekend of phenoxyethanol kankerverwekkend is maar het heeft andere toxische eigenschappen die mogelijk een risico voor de lever zijn.
Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar hoe schadelijk bepaalde stoffen zijn. Elke stof wordt hierbij beoordeeld op veiligheid en op basis daarvan eventueel verboden. Een proces dat jaren duurt en steeds weer opnieuw begint. Want is een stof eenmaal verboden, dan komt de cosmetica-industrie met een alternatieve stof en beginnen de experts weer van vooraf aan. Wat het vooral lastig maakt, zijn de hoeveelheden die worden gebruikt. Van heel veel stoffen weten we dat ze schadelijk zijn in hoge concentraties, maar het is moeilijk aan te tonen of de kleine beetjes die in billendoekjes zitten ook een schadelijk effect hebben. Zelf lopen wij liever geen onnodig risico en kiezen wij het zekere voor het onzekere. Zeker als het gaat om de gezondheid van je kindje.
Gelukkig zijn er ook gezondere alternatieven op de markt. Billendoekjes die bijvoorbeeld maar uit een handjevol ingrediënten bestaan. Die vrij zijn van parfum (veel parfums zijn allergenen en niet strikt noodzakelijk) en geen of zo min mogelijk conserveringsmiddelen bevatten. Bijvoorbeeld de Ecologische billendoekjes van Attitude en de Naty by Nature geurvrije billendoekjes. Jammer genoeg zijn deze doekjes wel een stuk duurder dan een gemiddeld pak billendoekjes. Je betaalt hier dus letterlijk meer voor minder. Deze producten bevatten meer natuurlijke grondstoffen en hoogwaardige werkstoffen die nu eenmaal duurder zijn dan de kunstmatige en chemische toevoegingen.
Laat je budget het nu echt niet toe om deze betere billendoekjes aan te schaffen? Dan zijn wasbare billendoekjes een goedkoop en veilig alternatief.
Bronnen: Consumentenbond en Oekotest