potje

“Ouders moeten kind sneller op het potje zetten”

Te veel ouders wachten te lang met hun kind op het potje te zetten. Hiermee wordt het risico op stoelgangproblemen vergroot, aldus experts van de Universiteit Antwerpen. Wist je trouwens dat kinderen in Nederland veel later zindelijk zijn dan in onze buurlanden? Wij leggen uit hoe dat komt en geven tips om je kind eerder zindelijk te krijgen.

Ouders leren hun kinderen op steeds latere leeftijd op het potje te gaan. Daardoor krijgen kinderen vaker last van buikpijn en constipatie. “Je maakt de stoelgang het gemakkelijkst door gehurkt te zitten” geeft prof. Dr. Alexandra Vermandel, diensthoofd van het UZA aan. “Kindjes die te lang in een luier rondlopen, zijn het niet gewend om zo te gaan zitten. Integendeel.

Ze zijn zo gehecht geraakt aan hun luier dat ze geen grote boodschap durven te maken als ze geen tegendruk van de luier voelen”. Dat kan in sommige gevallen zelfs leiden tot een ziekenhuisopname. “Na 27 maanden is de kans groot dat het kind niet meer wil meewerken aan de zindelijkheidstraining”, weet Stefan Dewachter van het UZA, die verbonden is aan de Universiteit Antwerpen.

In extreme gevallen ontwikkelen kinderen een dusdanig ophoudgedrag dat de darmen uitgespoeld moeten worden. Begin dus op tijd met zindelijkheidstraining.

Maar hoe zit dat nu in Nederland? Kinderen in Nederland zijn gemiddeld een stuk later zindelijk dan kinderen uit de buurlanden. Hierbij speelt de leeftijd waarop kinderen naar school gaan een rol. De meeste scholen verplichten kinderen om zindelijk te zijn zodra zij naar school gaan.

Dit legt een bepaalde druk op bij de ouders, die dan op tijd starten met zindelijkheidstraining voordat het kind naar school gaat.

In België kunnen kinderen al vanaf 2,5 jaar naar de kleuterschool en in Duitsland gebeurt dat met 3 jaar. Kinderen in deze leeftijd zijn in de meeste gevallen ook rond die leeftijd zindelijk. In Nederland gaan kinderen pas rond hun 4e naar school. Het gevolg?

Ouders wachten veel te lang en beginnen pas met zindelijkheidstraining als de schooltijd voor hun kinderen in zicht komt.

Een ander aspect wat meespeelt is dat kinderen vaker naar een kinderopvang gaan, waar minder persoonlijke aandacht is voor zindelijkheidstraining.

Hoe wordt je kind sneller zindelijk?

Zodra je kindje zindelijk is, hoef je geen luiers meer te verwisselen. Bedenk je eens hoeveel werk en geld dat scheelt! Wij geven je tips hoe je het proces van zindelijkheid een handje kunt helpen. Maar onthoud wel: je kindje moet er fysiek en mentaal ook klaar voor zijn! Allereerst moet je kindje bewust worden van het plassen en poepen.

Dit kan bijvoorbeeld door je kind alvast na elke maaltijd op het potje te tillen, of met mooi weer je kindje lekker naakt buiten te laten lopen. (Men zegt niet voor niets om in de late lente of zomer te beginnen met zindelijkheidstraining). Hierdoor zien kinderen het opeens als zij plassen of poepen en worden zij er meer bewust van.

Daarnaast kun je wasbare luiers (gaan) gebruiken. Kinderen die wasbare luiers gebruiken voelen eerder het ongemak van hun behoefte en zullen zich daarvan eerder bewust zijn. Zodra je kindje er fysiek klaar voor is, dat wil zeggen: hij of zij voelt de aandrang en heeft voldoende controle over de sluitspier, komt de volgende stap.

Kinderen moeten zelf de zin inzien van het potje en de wc en afstand willen doen van de vieze luier. Laat je kindje zien hoe zijn ouders en/of broers en zussen dat doen. Kinderen kopiëren vaak het gedrag van anderen! Daarnaast kun je je kindje op een positieve manier aanmoedigen en hem of haar stimuleren om op het potje te gaan.

Doe dit echter absoluut niet met dwang, want dat werkt alleen maar averechts. Een bekende manier is de ‘stickerkaart’. Geef je kindje na elke keer op het potje een sticker en bij een volle kaart mag hij/zij een cadeautje uitzoeken. Complimenteer je kindje ook na elk bezoek aan het potje en laat hem of haar voelen dat ze goed bezig zijn.

Andere tips die je kunt volgen:

  • Lees boekjes voor over zindelijk worden en op het potje gaan. 
  • Laat je kind spelen met het potje en zet het potje op een toegankelijke plek in huis neer. Probeer je kindje ook duidelijk te maken dat hij/zij erop kan zitten wanneer hij/zij maar wil. 
  • Probeer vaker op vaste tijden even op het potje te gaan zitten. Bijvoorbeeld na het eten of op de momenten waarop je kindje meestal een natte luier heeft. 
  • Geef je kind rustig de tijd als hij/zij op het potje zit. 
  • Maak geen drama van ongelukjes. Dit hoort erbij, dus wordt vooral niet boos op je kindje. Ons advies: besteed er gewoonweg niet teveel aandacht aan. 
  • Kleed je kindje aan met kleding die makkelijk aan en uit getrokken kunnen worden. Dus liever een losse onderbroek in plaats van een romper. 
  • Gebruik een wc-verkleiner, zodat je kindje gemakkelijk op de wc kan zitten en dit niet als onprettig ervaart doordat hij/zij bijna achterover kukelt.

Tot slot: forceer niets en verwacht niet dat het in 1x goed gaat. Zoals in veel dingen in het leven gaat ook deze periode in fases en kan het best zo zijn dat je kindje een ‘terugval’ heeft. Geen probleem, probeer het later weer opnieuw, het gaat echt wel lukken!

Lees ook onze handleiding voor Zindelijkheid.

potje
Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *